Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia în afacerea Iukos, apreciind că al doilea proces vizându-l pe fostul director al grupului petrolier, Mihail Hodorkovski, şi pe un asociat al acestuia nu a fost echitabil, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Mihail HodorkovskiFoto: Agerpres

Potrivit CEDO, acest al doilea proces, desfăşurat în perioada martie 2009 - decembrie 2010, a încălcat prevederile Convenţiei europene a drepturilor omului privind dreptul la un proces echitabil întrucât apărării i-a fost refuzat dreptul de a "interoga martori şi de a comunica rapoarte de expertiză şi elemente de disculpare importante".

Mai mult, acuzaţii au fost "ţinuţi într-o cuşcă de sticlă", măsură care nu a fost motivată "nici de raţiuni de securitate şi nici de necesitatea de a menţine ordinea în sala de judecată", notează CEDO.

Arestat în 2003, Hodorkovski a fost condamnat în 2005, într-un prim proces, la opt ani de detenţie pentru "escrocherie şi fraudă fiscală", pedeapsă majorată în 2010 la 14 ani, după un al doilea proces pentru "furt de petrol şi spălare de bani", şi redusă cu doi ani la apel. Fostul oligarh a fost eliberat în decembrie 2013, primind o graţiere din partea preşedintelui Vladimir Putin, iar de atunci trăieşte în exil.

Asociatul său Platon Lebedev a petrecut, în ce-l priveşte, peste 10 ani în închisoare.

CEDO a stabilit de asemenea că sancţiunea penală aplicată celor doi a încălcat legea, tribunalul rus dând, în opinia judecătorilor de la Strasbourg, o interpretare "inedită dreptului penal", în măsura în care contractele de vânzare de petrol evocate în proces erau "valabile conform reglementărilor dreptului civil în vigoare în Rusia în momentul faptelor".

Curtea de la Strasbourg a conchis totodată că a fost încălcat şi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie stipulat de Convenţia europeană a drepturilor omului, întrucât cei doi nu au putut beneficia de "vizite de familie de lungă durată în cursul detenţiei provizorii".

CEDO a apreciat pe de altă parte că, în pofida celor susţinute de cei doi petenţi, care au pus la îndoială independenţa unui judecător, declaraţiile făcute de Putin la adresa lor în cursul procesului nu au adus atingere prezumţiei de nevinovăţie.

Citește și: