Oligarhul rus Mihail Hodorkovski, odinioară cel mai bogat om din Rusia şi care în prezent trăieşte în Elveţia, a scos din ţară circa 51 de miliarde de dolari, susține Procuratura rusă, relatează Agerpres citând agenția EFE.

Mihail Hodorkovski (2010)Foto: Agerpres/AP

Potrivit unui documentar prezentat la postul NTV şi denumit „Imperiul sângerând al lui Mihail Hodorkovski”, acesta din urmă a „furat” aceşti bani de la acţionarii minoritari ai companiei petroliere Iukos, care era cea mai mare din Rusia până să fie expropriată de stat, care a cedat activele ei către Rosneft.

Potrivit lui Salavat Karimov, consilier al procurorului general, „mare parte din aceşti bani se află în Olanda”. Mai mult, Hodorkovski şi partenerii săi au plasat aceste fonduri într-o nouă structură denumită Quadrum. Pentru a „legaliza” aceşti bani scoşi ilegal din ţară, Quadrum investeşte în prezent în bunuri imobilizare în lumea întreagă, din SUA (New York sau Florida) până în Marea Britanie, Ucraina sau Vietnam, se menţionează în acel reportaj.

Karimov mai spune că, după destrămarea Uniunii Sovietice, Hodorkovski a preluat controlul companiei Iukos plătind celor care conduceau atunci această societate de stat 250 de milioane de dolari.

Potrivit documentarului, Procuratura rusă investighează de mai mulţi ani ingineriile financiare ale foştilor manageri ai companiei Iukos, care şi-au construit averile pe căi ilicite.

Această societate a fost acuzată de autorităţile ruse de evaziune fiscală într-un proces care, în opinia lui Hodorkovski, ar fi o operaţiune montată cu scopul confiscării activelor ei.

Hodorkovski a fost arestat în anul 2003, găsit vinovat de mai multe delicte economice şi condamnat la 14 ani de închisoare. A fost amnistiat în 2013 de preşedintele Vladimir Putin şi apoi s-a retras în Elveţia.

Fostul oligarh a susţinut că a fost victima unei campanii orchestrate de Kremlin pentru a-l deposeda de imperiul său petrolier după ce la începutul deceniului trecut a sprijinit opoziţia împotriva lui Putin.

Odată stabilit în Elveţia, Hodorkovski a pledat pentru desfăşurarea de alegeri libere în Rusia şi a creat ONG-ul „Rusia Deschisă”, prin intermediul căruia a susţinut mai mulţi candidaţi la alegerile locale în Rusia.