Premierul demisionar irakian, Adel Abdel Mahdi, a confirmat marți că a primit o scrisoare "semnată", "tradusă" și "foarte clară" de la comandamentul american care anunța o retragere militară din Irak, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de miniștri, transmisă de televiziunea de stat, scrie AFP.

Adel Abdel MahdiFoto: Captura YouTube

"Nu e foaie care a căzut din xerox (...). Acum, ei spun că e un draft (...), dar ar fi putut trimite o altă scrisoare de clarificare", a comentat el.

Acesta a adăugat că a fost trimisă o primă versiune tradusă în arabă, care conținea erori, urmată de o a doua versiune, corectată.

Scrisoarea conținea o referință - "Respectăm decizia voastră suverană care ordonă plecarea noastră" - la votul de duminică al Parlamentului irakian, care cerea guvernului să expulzeze trupele străine din Irak.

Parlamentul reacționa la moartea generalului iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu, ucis vineri de o lovitură aeriană americană în Bagdad.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a precizat ulterior că Statele Unite își reamplasează trupele în Irak dar nu părăsesc țara. "Nicio decizie privind plecarea din Irak nu a fost luată. Punct", a declarat șeful Pentagonului.

Luni seara, șeful statului major american a reacționat la divulgarea acestei scrisori, confirmând că este autentică dar asigurând că este vorba de un simplu "proiect nesemnat" transmis din "greșeală".