Armata americană l-a anunțat luni seara pe numărul doi al comandamentului militar irakian că "repoziționează" forțele coaliției anti-jihadiste în vederea unei "retrageri din Irak de manieră securizată și eficientă", potrivit unei scrisori a cărei copii a fost consultată de AFP.

Parlamentul din Irak (captura)Foto: Hotnews

Doi responsabili militari, unul american și unul irakian, au confirmat autenticitatea acestei scrisori semnate de generalul William H. Seely, comandantul operațiunilor militare americane în Irak.

"Respectăm decizia voastră suverană care ordonă plecarea noastră", se arată în scrisoare.

Această informație vine a doua zi după un vor al Parlamentului de la Bagdad care a cerut guvernului să expulzeze trupele străine din Irak, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani și a omului Iranului în Irak, Abu Mahdi al-Muhandis, vineri, la Bagdad.

UPDATE 00: 10La scurt timp după difuzarea acestei ştiri, ca reacţie, secretarul american al apărării a declarat că SUA nu intenţionează să se retragă militar din Irak, potrivit Agerpres.

"Nu există niciun fel de decizie de a părăsi Irakul", a răspuns Esper atunci când a fost întrebat despre scrisoare, adăugând şi că nici nu au fost făcute planuri pentru retragere.

"Nu ştiu ce este cu acea scrisoare... Încercăm să aflăm de unde vine şi ce este. Dar nu s-a luat nici o decizie de a părăsi Irakul. Punct".

UPDATE 00: 30 Scrisoarea adresată de comandamentul militar american din Irak autorităţilor de la Bagdad prin care informează despre redesfăşurarea forţelor americane este autentică, dar a fost trimisă din greşeală, a declarat luni şeful statului major american, generalul Mark Milley, informează AFP.

"Era un proiect (de scrisoare) nesemnat", trimis câtorva lideri militari irakieni pentru că mişcările de trupe militare din Irak au crescut în ultimele zile, a explicat presei generalul Milley, potrivit Agerpres.