Sauditul care a omorât trei persoane vineri la bază aeronavală din Floridaa transmis mesaje ostile Statelor Unite înainte de a comite atacul a spus SITE, Institutul de căutare a organizațiilor teroriste internaționale, relatează AFP. Atacul a fost filmat de alți doi saudiți.

baza marinei Foto: Twitter

”Sunt împotriva răului, iar America în ansamblul său s-a transformat într-o națiune a răului (...) Nu sunt împotriva voastră doar pentru că sunteți americani, nu vă urăsc din cauza libertăților voastre, vă urăsc pentru că în fiecare zi susțineți, finanțați și comiteți crime nu doar împotriva musulmanilor, dar și împotriva umanității”, a scris pe Twitter atacatorul, identificat de SITE ca fiind Mohammed al-Shamrani.

Un atac armat a avut loc vineri dimineață la baza ”Blue Angels”, escadrila de zbor a marinei americane din Pensacola. Trei persoane au murit și opt au fost rănite. Atacatorul a fost și el împușcat mortal.

Două dintre decese au fost pronunțate la fața locului, iar al treilea la spital, fiind vorba de o persoană care fusese rănită.

Focul a fost deschis în jurul orei 6.30 a.m., ora locală, la sediul ”Blue Angels”, escadrila de zbor a marinei americane. Un purtător de cuvânt al spitalului Baptist a precizat că au fost primiți 5 pacienți.

Atacatorul era un saudit membru al aviației Regatului, care urma un curs de formare, a confirmat guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, citat de AFO.

"Cred că vor fi necesare multe răspunsuri legate de faptul că acest individ, un străin, membru al aviației saudite, se antrena pe teritoriul nostru și a comis" aceste crime, a spus guvernatorul, într-o conferință de presă.

Potrivit agenției oficiale SPA, regele Salman al Arabiei Saudite, și-a exprimat, într-o convorbire telefonică cu Donald Trump, ”profunda tristețe”, susținând că autorul acestei ”crime abonimabile” nu reprezintă poporul său.

Acesta l-a asigurat pe președintele american de ”susținerea totală” și a ”ordonat serviciilor de securitate să coopereze cu agențiile americane”.

Vineri seară, la o conferință de presă, responsabilul FBI Rachel Rojas a declarat că nu poate confirma numele sau motivele atacatorului. Potrivit New York Times, care citează surse, alți șase cetățeni saudiți au fost interogați, doi dintre ei filmând în întregime atacul.