Președintele francez Emmanuel Macron și-a menținut marți opinia sa cu privire la NATO, pe care o consideră în moarte cerebrală, spre iritarea omologilor săi, cu puțin timp înainte de deschiderea unui summit organizat la Londra, potrivit AFP și BBC. Donald Trump a recunoscut că are o „mică dispută” cu acesta despre NATO, dar s-a arătat încrezător că vor putea să o rezolve. Anterior, președintele SUA comentase că declarațiile liderului de la Paris sunt ”foarte jignitoare” și că nu ”poți face astfel de afirmații” despre Alianță.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

Deja umbrită de multe dispute, aniversarea Alianței de la Londra a fost marcată de replici acide între cei doi președinți, chiar înainte de lansarea oficială a festivităților.

Trump şi Macron s-au întâlnit marţi la reşedinţa ambasadorului american la Londra, înaintea începerii summitului NATO, şi au susţinut acolo o conferinţă de presă comună.

În timp ce preşedintele american a insistat din nou ca aliaţii să contribuie financiar mai mult pentru apărare, menţionând că va aborda acest subiect şi cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez a subliniat că nu trebuie să se vorbească ''doar despre bani'', ci şi despre o ''strategie clară'' asupra a ceea ce trebuie să fie NATO.

Întrebat de un jurnalist american dacă estimează că Franţa ar trebui să facă mai mult pentru a-şi repatria cetăţenii combatanţi ai grupării Statul Islamic (SI), Trump a spus că îl lasă pe Macron să răspundă, întrebându-l la rândul său pe un ton şoptit dacă ar dori ''nişte combatanţi SI drăguţi''.

Preşedintele francez a dat un răspuns elaborat, în care a menţionat că luptătorii străini veniţi din ţări europene reprezintă o minoritate în rândul trupelor SI şi că nu ar fi de ajutor să ne concentrăm asupra lor în locul problemei de ansamblu. Macron a precizat că prioritatea sa este să încheie războiul împotriva grupării jihadiste. '

„De aceea el este un mare politician, pentru că acesta este unul dintre cele mai mari non-răspunsuri pe care le-am auzit, şi este OK”, a comentat Trump declaraţia lui Macron.

Totodată, liderul de la Paris a subliniat că își menține afirmația privind moartea cerebrală a NATO și că este nevoie de un impuls.

”Îmi mențin” afirmațiile, a spus Macron la conferința de presă cu Donald Trump.

Cu câteva ore înainte președintele american catalogase drept ”foarte jignitoare” afirmațiile omologului său francez despre Alianța care sărbătorește miercuri 70 de ani.

”Nu poți spune așa ceva despre NATO. Este foarte jignitor să spui că NATO este în moarte cerebrală. Este o declarație obraznică”, a spus Trump, într-o conferință de presă susținută împreună cu secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, la Londra.

"Mă uit la el (Emmanuel Macron-n.red) și vă zic că are nevoie de protecție mai mult decât oricine altcineva și îl văd că se desprinde (de NATO-n.red). Așa că sunt puțin surprins”, a mai declarat Trump.

”Nimeni nu are nevoie mai mare de NATO decât Franța”, a spus Donald Trump care a criticat dorința Parisului de a taxa giganții tehnologiilor americane.

Administrația Trump deja a amenințat că impune tarife de până la 100% pe echivalentul a 2,5 miliarde de dolari de produse din Franța inclusiv Roquefort, iaurt și vin spumant.

În conferința de presă comună, miliardarul american a adoptat un ton mai împăciuitor. Cei doi lideri au fost de acord pe abilitatea lor de a depăși ceea ce Trump a calificat ”disputa minoră” comercială.

”Avem un diferend minor. Cred că-l vom putea depăşi'', a spus Trump. ''Cred că vom putea rezolva această situaţie cu preşedintele Trump'', a afirmat la rândul său Macron

La originea tensiunilor care umbresc summitul aniversar este și intervenția lansată de Ankara în octombrie în Nord-Estul Siriei fără să informeze alți membri ai Alianței. Emmanuel Macron și președintele turc Erdogan trebuie să se întâlnească marți seară cu Boris Johnson și Angela Merkel pentru a discuta despre conflictul sirian.

"Când mă uit la Turcia, văd că luptă în prezent împotriva celor care au luptat alături de noi. Şi uneori lucrează cu intermediari ai SI", a declarat Macron presei cu puţin timp înainte de începerea summitului NATO de la Londra, precedat de schimburi dure de replici între liderul francez şi cel turc, Recep Tayyip Erdogan.

Întrebat de un jurnalist american dacă estimează că Franţa ar trebui să facă mai mult pentru a-şi repatria cetăţenii combatanţi ai grupării Statul Islamic (SI), Trump a spus că îl lasă pe Macron să răspundă, întrebându-l la rândul său pe un ton şoptit dacă ar dori ''nişte combatanţi SI drăguţi''.

Preşedintele francez a dat un răspuns elaborat, în care a menţionat că luptătorii străini veniţi din ţări europene reprezintă o minoritate în rândul trupelor SI şi că nu ar fi de ajutor să ne concentrăm asupra lor în locul problemei de ansamblu. Macron a precizat că prioritatea sa este să încheie războiul împotriva grupării jihadiste.

''De aceea el este un mare politician, pentru că acesta este unul dintre cele mai mari non-răspunsuri pe care le-am auzit, şi este OK'', a comentat Trump declaraţia lui Macron.

Pe lângă Turcia, Alianța se confruntă cu noi provocări, precum creșterea puterii Chinei și militarizarea spațiului, precum și relațiile dificile cu Rusia, care își arată mușchii pe flancul estic.

”Trebuie să inițiem un dialog fără naivitate cu Rusia pentru a reduce conflictul” cu această țară, a subliniat Macron, care vrea ca o precondiție ”progresul” pe rezoluția privind criza dintre Rusia și Ucraina.