Înaintea reuniunii NATO de la Londra, președintele american Donald Trump a lansat o serie de critici dure la adresa lui Emmanuel Macron afirmând că este o insultă să spui că alianța este în ”moarte cerebrală”. Trump a mai spus că nimeni nu are nevoie de NATO mai mult decât Franța și că alianța servește o misiune extrem de importantă.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

”Nu poți spune așa ceva despre NATO. Este insultător să spui că NATO este în moarte cerebrală. Este o declarație obraznică”, a spus Trump, într-o conferință de presă susținută împreună cu secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, la Londra.

"Mă uit la el (Emmanuel Macron-n.red) și vă zic că are nevoie de protecție mai mult decât oricine altcineva și îl văd că se desprinde (de NATO-n.red). Așa că sunt puțin surprins”, a mai declarat Trump.

Trump a mai spus că are o ”relație foarte bună„ cu președintele Franței, însă ”uneori spune lucruri pe care nu ar trebui să le spună”.

Pe de altă parte, el a reluat criticile la adresa Germaniei pe care a acuzat-o că nu alocă suficienți bani pentru apărare și nu își respectă obligațiile față de NATO.