Noua amânare a Brexitului, până la 31 ianuarie 2020, a fost adoptată formal de Uniunea Europeană, a anunțat marți, pe Twitter, președintele Consiliului European, Donald Tusk, cerându-le britanicilor să „folosească cât mai bine” această prelungire a termenului de ieșire din UE, transmite AFP.

Donald Tusk si Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

„UE27 a aprobat în mod formal amânarea (Brexitului). Ar putea fi ultima. Vă rog să folosiți cât mai bine acest timp”, a scris pe Twitter Donald Tusk, care își va încheia mandatul de preşedinte al UE la finalul lunii noiembrie. El le-a transmis astfel și un mesaj de „la revedere”, în aceeași postare, „prietenilor săi britanici”.

„Vreau totodată să vă spun la revedere, dat fiind că misiunea mea aici se apropie de final. Vă voi ține pumnii strânși”, a scris el.

Uniunea Europeană a acceptat, luni, solicitarea Marii Britanii de amânare a Brexitului până pe 31 ianuarie 2020, potrivit unui anunț făcut de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Termenul „Brexit flextension” folosit de liderul european arată că este vorba de o extindere flexibilă a termenului de ieșire din UE.

Astfel, dacă parlamentarii britanici votează acordul la care a ajuns Boris Johnson cu Bruxellesul înainte de sfârșitul lunii ianuarie, atunci Regatul Unit poate părăsi blocul comunitar înainte de acest termen.

Punctele cheie ale înțelegerii privind ”extinderea flexibilă”:

  • Brexitul va avea loc în prima zi a lunii ce urmează după ratificarea Acordului de Retragere, ”sau pe 1 februarie 2020”
  • Acordul de Retragere nu mai poate fi renegociat în timpul acestei perioade de extindere. Trebuie remarcat, însă, că la fel s-a decis și la extinderea din aprilie, dar Bruxelles-ul a încălcat regula după ce Johnson a devenit premier
  • Regatul Unit trebuie să nominalizeze un candidat pentru un post de comisar UE. Totuși, modul cum este stipulat acest punct sugerează că procedura de confirmare a candidatului britanic ar putea să nu fie finalizată înainte de sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce înseamnă că Londra nu va avea, de fapt, un comisar
  • Uniunea Europeană reamintește Marii Britanii că încă are dreptul să renunțe la Brexit
  • Guvernele UE avertizează că Regatul Unit nu trebuie să facă nimic ce ar putea fi considerat drept sabotare a blocului comunitar pe timpul perioadei de amânare

Citește și: UE a acceptat extinderea termenului de Brexit până pe 31 ianuarie / Ce va face Boris Johnson, cel care spunea că ar prefera să fie mort într-un șanț decât să accepte o nouă amânare?