Luptătorii kurzi au anunțat marți administrația americană că s-au retras complet din zona de securitate vizată de Turcia în nordul Siriei, înainte de expirarea armistițiului negociat de către Statele Unite cu Ankara, potrivit unui oficial american, relatează AFP. Totodată, Washington a anunțat că va ridica sancțiunile împotriva Turciei, Ankara respectă armistițiul.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 20.35: Patrule ruso-turce vor fi detașate în nord-estul Siriei (Lavrov)

UPDATE 20.10: Putin spune că au fost găsite soluții decisive cu Erdogan.

”Astăzi, cu domnul Putin, am încheiat un acord istoric pentru a lupta împotriva terorismului, pentru integritatea teritorială și unitatea politică în Siria și pentru întoarcerea refugiaților”, a spus Erdogan în timpul unei conferințe de presă, după o reuniune cu omologul său rus la Soci.

Comandantul Forțelor Democratice Siriene (FDS), Mazloum Abdi, a spus într-o scrisoare către vicepreședintele american Mike Pence că a retras ”toate forțele YPG”, unitățile de Apărare a Poporului, principala componentă a FDS considerată de către Ankara grup terorist, a precizat acest responsabil sub protecția anonimatului.

Vicepreședintele american Mike Pence a spus joi, 17 octombrie, că a ajuns la un acord cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru a încetare a focului în nord-estul Siriei pentru a pune capăt ofensivei turce împotriva forțelor kurde, relatează Reuters. Asta după ce turcii au lansat o ofensivă militară pe 9 octombrie.

Pence s-a dus joi în Turcia pentru a cere o încetare a operațiunii numită Operațiunea Izvorul Păcii, prin care Turcia a țintit să îndepărteze Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) din sectorul care pătrunde 32 de kilometri în teritoriul Siriei, care să se transforme în final în ”zonă de securitate” de-a lungul graniței.

Deși au ajuns la un acord, forţele turce şi forţele kurde siriene angajate în conflictul din nord-estul Siriei s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului mediat de SUA, iar președintele turc a promis luni seară să elimine toți luptătorii kurzi care nu se vor retrage din zonele de frontieră ale Turciei în intervalul acordat de 120 de ore.

"Imediat ce expiră cele 120 de ore, vom relua acţiunea de unde am rămas și vom continua să zdrobim capetele teroriștilor". Aceste cuvinte, extrem de violente, îi aparţin președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care s-a exprimat astfel în timpul unui discurs ţinut în orașul Kayseri, în Anatolia, potrivit Le Point, citat de Rador.