Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a propus vineri înfiinţarea unei "înalte autorităţi a vieţii publice" în cadrul Uniunii Europene după polemica creată de respingerea candidatei Parisului la Comisia Europeană de către eurodeputaţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul unei conferinţe de presă de la finalul summitului UE de la Bruxelles, preşedintele francez a calificat drept "disfuncţionalitate" şi "criză politică" decizia Parlamentului European de a o respinge pe Sylvie Goulard, adăugând că "dacă se politizează acest proces, va fi distrus".

Preşedintele francez va trebui să propună noi nume preşedintei-alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru înlocuirea candidatei franceze în cursul procesului de validare din PE.

"Unii au propus, susţin această propunere, o înaltă autoritate pentru transparenţa vieţii publice europene", a adăugat Macron, precizând că această instanţă ar trebui să fie "independentă", "nu politizată".

"Au existat reglări de conturi politice între familii în parlament", a mai acuzat preşedintele francez, care s-a întâlnit vineri dimineaţă cu Ursula von der Leyen, precum şi cu şefi de stat şi de guvern din cele trei mari familii politice europene.

Deputaţii europeni au respins-o din motive etice pe candidata franceză, vizată de o anchetă judiciară în Franţa.

Macron a estimat că "vulnerabilităţile" lui Sylvie Goulard "au fost utilizate în scopuri politice".

Candidatei franceze i s-a promis portofoliul important al pieţei interne, care include politica industrială, precum şi sectoarele digital, de apărare şi spaţial.