Președintele Donald Trump a oferit o interpretare optimistă a negocierilor pe tema comerțului dintre SUA și China, în contextul în care cele două mai economii ale lumii încearcă să stingă un conflict dăunător, scrie CNBC.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

"Cred că merge foarte bine. Aș spune că merge foarte bine", a declarat președintele american înainte de a părăsi Washington-ul pentru o ajunge la o adunare de campanie, în Minnesota.

"Deci am avut o negociere foarte, foarte bună cu China. Vor vorbi un pic mai târziuz, însă, în principiu, sunt în încheiere acum și îi vom vedea mâine chiar aici." În timp ce Trump făcea aceste afirmații, în jurul orei 4.30 p.m., discuțiile din ziua respectivă se aflau pe final, iar negociatorii se pregăteau să meargă la cină.

Cele două tabere au reluat discuțiile la Washington, după o săptămână de tensiuni tot mai crescute. Guvernul de la Washington și cel de la Beijing speră să pună capăt acestui conflict marcat de tarife aplicate unor produse în valoare de miliarde de dolari.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin și reprezentantul pentru Comerț, Robert Lighthizer au condus echipa americană, în timpul discuțiilor de joi. Vicepremierul chinez Liu He a condus delegația de la Beijing.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut în ultimele zile și din cauza chestiunilor legate de implicarea guvernului chinez în monitorizarea și reținerea persoanelor din cadrul minorităților musulmane, în regiunea Xinjiang.

Chiar și așa, Liu a apărut la discuții cu o atitudine pozitivă.

"Partea chineză a venit cu sinceritate și este dispusă să facă schimburi serioase cu SUA privind problemele care ne îngrijorează, precum echilibrul comercial, accesul la piețe și protecția investitorilor", a spus Liu agenției de presă Xinhua.