SUA a anunțat că va impune restricții pentru vizele oficialilor chinezi acuzați de implicarea în abuzurile împotriva comunității musulmane, scrie BBC.

Drapel ChinaFoto: Wikipedia

Decizia a fost luată după ce luni, SUA a hotărât să includă pe lista neagră 28 de organizații chineze despre care guvernul american crede că ar avea legături cu abuzurile din regiunea Xinjiang.

Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a afirmat că guvernul chinez a instituit "o campanie majoră de represiune". China a respins acuzațiile, spunând că sunt nefondate.

Într-o declarație, Pompeo a acuzat guvernul chinez de o serie de abuzuri împotriva uigurilor, a persoanelor de etnie cazacă, a musulmanilor Kyrgyz și a altor grupuri minoritare musulmane. Acuzațiile se referă la detenție în masă, în lagăre, monitorizare omniprezentă cu ajutorul tehnologiei, forme aspre de cenzură a formelor de expresie culturală și religioasă a identităților acestor comunități și obligarea indivizilor de a se întoarce înapoi în țară.

"Nu exită aceste probleme legate de drepturile omului, așa cum susțin Statele Unite", a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe, Geng Shuang, luni.

"Aceste acuzații nu sunt nimic mai mult decât o scuză pentru Statele Unite să intervină în mod deliberat în chestiunile interne ale Chinei."

Restricțiile privind vizele vor fi impuse oficialilor din guvernul chinez și din Partidul Comunist, precum și membrilor familiilor acestora.

"Statele Unite cer Republcii Populare Chineze să încheie imediat campania de represiune din Xinjiang, să elibereze toți deținuții aflați acolo din motive arbitrare și să înceteze eforturile de a obliga membrii minorităților musulmane chineze care locuiesc peste graniță să se întoarcă în China pentru a confrunta o soartă incertă", transmite declarația americană.

SUA și China sunt, în prezent, prinse într-un conflict comercial și guvernul chinez a trimis o delegație la Washington pentrru o întâlnire care ar urma să aibă loc săptămâna aceasta.

Grupurile de activism pentru drepturile omului și ONU susțin că guvernul chinez a reținut peste un milion de uiguri și persoane din alte minorități etnice, în lagăre, unde sunt forțați să renunțe la Islam, să vorbească numai în mandarină și să învețe să fie supuși față de guvern.

Însă China susține că aceștia iau parte la cursuri de "pregătire vocațională", de pe urma cărora vor primi joburi și care îi vor ajuta să se integreze mai bine în societatea chineză, în numele prevenției terorismului.

În iulie, peste 20 de țări din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului au formulat o scrisoare comună, criticând tratamentul aplicat de China acestor comunități.