Duminică, președintele turc Tayyip Erdogan a discutat cu președintele american Donald Trump despre zona de securitate organizată la est de Eufrat, în Siria, în cadrul unui apel telefonic, scrie Reuters, citând un comunicat al guvernului Turciei. Potrivit aceluiași comunicat, cei doi lideri au decis să se întâlnească la Washington luna vitoare.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Apelul a avut loc la o zi după ce Erdogan a declarat că o invazie în zona de nord-est a Siriei este iminentă și după ce Ankara a acuzat Washington-ul de împiedicarea eforturilor de stabilire a zonei de siguranță prin colaborare.

În timpul apelului, Erdogan și-a exprimat sentimentele de frustrare legate de eșecul armatei americane și a oficialilor de securitate de a pune în aplicare acordul dintre cele două țări, a transmis președinția.

De asemenea, Erdogan a reiterat necesitatea aceste zone de siguranță, pentru eliminarea amenințărilor venite din partea trupelor YPG, pe care Ankara le consideră organizație teroristă și pentru crearea condițiilor necesare înapoierii refugiaților sirieni.

Invitația de întrevedere la Washington ar fi fost făcută de către Trump. Casa Albă a refuzat să dea comentarii.

Turcia și Statele Unite, aliați în cadrul NATO, au decis înființarea unor patrule terestre și aeriene comune la granița Turciei cu Siria, însă Ankara susține că Washingtonul nu se mișcă suficient de rapid în vederea înființării unei zone de securitate pentru a îndepărta forțele kurde de la granița cu Turcia.