Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că țara sa va lansa o operațiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria de la granița cu Turcia, potrivit Reuters, preluată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Erdogan a declarat că operațiunea va fi una terestră și aeriană, se va desfășura la est de Eufrat și ar putea fi lansată în orice moment.

Forțele Democrate Siriene (SDF), conduse de miliția kurdă YPG și sprijinite de Statele Unite controlează regiunea de nord-est a Siriei. Reprezentanții SDF au declarat că organizația își dorește pace și stabilitate în regiune, dar că va răspunde oricărui atac.

„Nu vom ezita să transformăm orice atac din partea Turciei într-un război de-a lungul graniței pentru a ne apăra”, a spus purtătorul de cuvânt al SDF, Mustafa Bali.

Statele Unite și Turcia, ambele membre ale NATO, au ajuns la un acord în luna august privind înființarea unei zone de securitate în nord-estul Siriei, de-a lungul graniței cu Turcia. Decizia a fost luată la insistențele Ankarei, care consideră YPG ca fiind o organizație teroristă și cu legături cu insurgenții kurzi din Turcia.

Ankara a acuzat, însă, Statele Unite, care au sprijinit YPG în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, că acționează prea greu pentru înființarea acestei zone de securitate.

Săptămâna aceasta, Erdogan a declarat că discuțiile cu Statele Unite privind stabilirea unei zone de securitate în nord-estul Siriei nu au dat rezultatele dorite, astfel că țara sa va fi nevoită să ia propriile măsuri în acest sens.

Turcia a avertizat în repetate rânduri că va interveni militar în mod unilateral în Siria pentru înființarea acestei zone de securitate dacă rezultatele negocierilor cu Statele Unite nu vor îndeplini cerințele Ankarei până la finalul lunii septembrie.