Coreea de Nord nu are nicio intenție să renunțe la arsenalul său nuclear, a declarat John Bolton, fost consilier prezidențial pentru Securitate Națională, demis de președintele Donald Trump pe fondul unor divergențe, relatează Mediafax citând agenția de știri Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Îmi pare foarte clar că DPRK (Coreea de Nord, n.red.) nu a luat decizia strategică de a renunța la armele sale nucleare. De fapt, contrariul cred că este adevărat", a afirmat Bolton într-un discurs rostit luni la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice.

În circumstanțele actuale, liderul nord-coreean Kim Jong Un "nu va renunța niciodată în mod voluntar la armele nucleare", a adăugat Bolton, care a lansat un avertisment în legătură cu modul în care Administrația de la Washington gestionează amenințarea nord-coreeană, menționând lipsa de eficiență în privința impunerii sancțiunilor, atitudinea de complacere față de recentele teste balistice efectuate de Phenian și suspendarea exercițiilor militare SUA-Coreea de Sud.

În momentul demiterii lui Bolton, Donald Trump a afirmat că "a avut neînțelegeri puternice în legătură cu multe dintre sugestiile" fostului său consilier.

Bolton, cel de-al treilea consilier pentru Securitate Națională al președintelui Trump, a încercat să-l convingă pe liderul de la Casa Albă să nu diminueze presiunile la adresa Coreei de Nord, în pofida eforturilor diplomatice depuse de cele două țări.

Trump a criticat în schimb atitudinea dură a lui John Bolton în negocierile cu Phenianul. "Poate că ar fi foarte bună o nouă metodă", a declarat el.

Coreea de Nord a salutat ulterior abordarea lui Donald Trump, care a pledat pentru o "nouă metodă" în negocierile cu Phenianul pe tema programului nuclear. "Aş vrea să salut decizia politică înţeleaptă a preşedintelui Donald Trump de a aborda relaţiile SUA-Coreea de Nord într-un mod mai practic, după ce persoana care crea probleme şi privea totul în mod anacronic a dispărut din Administraţia SUA", a declarat diplomatul nord-coreean Kim Myong Gil, referindu-se la John Bolton.

Citește și: