​​Compania petrolieră Aramco, deținută de stat, este cel mai mare producător de petrol din lume dar și una dintre cele mai profitabile companii. În condițiile atacului recent asupra acestei companii, problema care se ridică se referă la siguranța acestei industrii dar și la viitorul ei, potrivit BBC.

CarburanțiFoto: Flickr

Aramco produce 10% din totalul petrolului procesat în lume iar atacul cu drone asupra acestora a adus problema vulnerabilității acestei industrii atât de importante pentru omenire. Atacul a reușit să afecteze jumătate din producția acestei uriașe companii, provocând mari pierderi. O altă necunoscută este aceea a posibilității evitării atacului, lucru posibil pentru o companie atât de mare și profitabilă.

Vineri, barilul de petrol costa 60 de dolari dar experții sunt de părere că acesta ar putea crește până la 80 de dolari sau chiar mai mult. Chiar și așa, nu este garantat că prețul la pompă va crește cu aceeași diferență cu care va crește prețul la barilul de petrol brut. Luni, atunci când piața petrolului se deschide în Asia, vom afla care va fi efectul acestui atac pentru că trei pătrimi din petrolul celor de la Aramco merge pe piața asiatică.

Din experiența anilor trecuți, piața se va adapta și este posibil ca scumpirile să nu apară. Profesorul Nick Butler, expert în politici energetice internaționale este de părere că impactul atacului poate fi de scurtă durată. El adaugă faptul că piața s-a adaptat în condițiile tensiunilor din Iran și Venezuela așa că acest atac nu ar trebui să producă alte efecte. Problema ar putea să apară dacă tensiunile continuă și va ieși la iveală o dorință de răzbunare.

Este însă prea repede să se stabilescă efectul asupra consumatorilor. Pe termen scurt, totul depinde de cât de mult vor dura problemele pentru Aramco. Acum, investitorii sunt atenți la posibilele declarații ale celor de la Aramco și viitorele evenimente politice datorate acestui atac.