Atacul cu drone asupra a două importante instalații petroliere ale Arabiei Saudite a perturbat serios producția în regat, provocând noi tensiuni între SUA și Iran, pe care Mike Pompeo o acuză că ar fi responsabilă de ”atacul fără precedent asupra rezervelor mondiale de petrol”, scrie AFP. Exploziile au redus producția globală a petrolului cu 6%.

Atacul asupra instalatiilor petroliereFoto: Captura video

Care este gravitatea atacului?

Infrastructura energetică saudită a fost deja atacată de multe ori de rebelii houthi, dar atacul de acum este la o altă magnitudine: a vizat cea mai mare uzină de procesare a Aramco și una dintre cele mai importante terenuri petroliere ale companiei publice, la Khurais. Atacul a obligat compania să suspende temporar aproximativ jumătate din producție.

Cu toate acestea, amploarea pagubelor și armele folosite rămân incerte. Jurnaliștii nu au fost autorizați să se apropie de instalații.

”Acest lucru va atrage atenția asupra războiului din Yemen”, unde Arabia Saudită intervine din 2015 conducând o coaliție armată, a spus James Dorsey, un expert în studii internaționale.

Cine este responsabil?

Rebelii Houthi afirmă că ei au fost autorii atacului, ceea ce ar fi cel mai ambițios atac al lor. Cu toate acestea, Mike Pompeo acuză Iranul.

”Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale", a afirmat la rândul său Mike Pompeo pe Twitter.

"Îndemnăm toate ţările să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului.

Cu toate acestea, el nu a explicat cum a fost implicat Iranul sau de unde ar fi venit armele.

Iranul a respins duminică acuzațiile SUA potrivit cărora se află în spatele atacurilor cu drone asupra instalațiilor petroliere ale Arabiei Saudite și a lansat o nouă amenințare la adresa Washingtonului. Un comandant al Gardienilor Revoluției din Iran a declarat că bazele militare și aeronavele americane din regiune se află în raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene.

Oficiali americani și saudiți anchetează, potrivit Wall Street Journal, posibilitatea ca atacul să fie efectuat cu rachete de croazieră lansate din Irak sau Iran. Bagdad a contestat acuzațiile.

Este afectată producția globală de petrol?

Aceste atacuri, care au redus producția globală de petrol cu 6%, ar putea să crească prețul la petrol când se redeschide piața, luni. Dar impactul va depinde de cât de repede își reiau producția saudiții.

Aramco a spus că va accesa rezervele pentru a compensa parțial scăderea producției.