Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis marți anexarea Cisiordaniei ocupate dacă va câștiga alegerile legislative de pe 17 septembrie, relatează AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

”Astăzi anunț intenția mea de a aplica, alături de viitorul guvern, suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului și partea de nord a Mării Moarte”, a spus Netanyahu într-un discurs transmis live pe canalele tv israeliene.

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom extinde suveranitatea evreiască asupra tuturor așezărilor", a declarat acesta săptămâna trecută.

Anexarea acestor teritorii, considerată un tabu multă vreme în politica israeliană din cauza reacțiilor internaționale pe care ar putea să le provoace, a devenit recent o revendicare clară în contextul discuției despre drepturile israelienilor. Sondajele sugerează că Netanyahu nu va reuși cu ușurință să formeze un guvern de coaliție după 17 septembrie, însă promisiunea anexării ar putea să îl ajute să capete susținere din partea dreptei.

Valea Iordanului reprezintă aproximativ 30% din Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Anunțul lui Netanyahu vine cu o săptămână înainte de alegerile legislative israeliene.

Netanyahu, care curtează electoratul evreiesc favorabil anexării Cisiordaniei, este actualmente la paritate cu rivalul său, fostul șef al armatei Benny Gantz, întemeietorul partidului de centru „Hossen leIsrael” (Reziliența Israelului).

Statele Unite, care au fost un susținător al Israelului după ce Donald Trump a venit la Casa Albă, sunt așteptate să prezinte detalii cu privire la planul lor de pace pentru Orientul Mijlociu, după alegerile din Israel.

Acest plan va fi ”o oportunitate istorică și unică pentru a aplica suveranitatea noastră asupra coloniilor din Iudeea și Samaria și alte locuri cheie pentru securitatea noastră, patrimoniul nostru și viitorul nostru”, a spus Netanyahu în fața steagurilor israeliene.