Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis marți anexarea Cisiordaniei ocupate dacă va câștiga alegerile legislative de pe 17 septembrie, relatează AFP.
”Astăzi anunț intenția mea de a aplica, alături de viitorul guvern, suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului și partea de nord a Mării Moarte”, a spus Netanyahu într-un discurs transmis live pe canalele tv israeliene.
Anexarea acestor teritorii, considerată un tabu multă vreme în politica israeliană din cauza reacțiilor internaționale pe care ar putea să le provoace, a devenit recent o revendicare clară în contextul discuției despre drepturile israelienilor. Sondajele sugerează că Netanyahu nu va reuși cu ușurință să formeze un guvern de coaliție după 17 septembrie, însă promisiunea anexării ar putea să îl ajute să capete susținere din partea dreptei.
Valea Iordanului reprezintă aproximativ 30% din Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.
Anunțul lui Netanyahu vine cu o săptămână înainte de alegerile legislative israeliene.
Netanyahu, care curtează electoratul evreiesc favorabil anexării Cisiordaniei, este actualmente la paritate cu rivalul său, fostul șef al armatei Benny Gantz, întemeietorul partidului de centru „Hossen leIsrael” (Reziliența Israelului).
Statele Unite, care au fost un susținător al Israelului după ce Donald Trump a venit la Casa Albă, sunt așteptate să prezinte detalii cu privire la planul lor de pace pentru Orientul Mijlociu, după alegerile din Israel.
Acest plan va fi ”o oportunitate istorică și unică pentru a aplica suveranitatea noastră asupra coloniilor din Iudeea și Samaria și alte locuri cheie pentru securitatea noastră, patrimoniul nostru și viitorul nostru”, a spus Netanyahu în fața steagurilor israeliene.
- In 1948 in urma partitiei teritoriului britanic Palestina puteau sa-si proclame statul pe o suprafata mult mai mare ca cea luata in calcul azi. Au refuzat cu indignare. Vouiau totul sau nimic asa ca a doua zi dupa proclamarea statului israelian au declansat un razboi total pe care l-au pierdut. Dupa ce aum luptat aproape 8 contra 1.
- Intre 1948 si 1967 Cisiordania si Gaza de azi (cu tot cu iersualimul de est) apartienau Iordaniei si Egiptului. Au refuzat sa-si proclame statul pentru ca voiau forntierele din 1948.
- In 1967 dupa ce au blocat iesirea Israelului la Marea Rosie si au promis ca toti evreii nesugrumati for fi inecati in mare au pierdut razboiul aferent la pachet cu Cisiordania si Gaza. Atunci au descoperi ca tare si-ar dori sa-si proclame un stat pe ceea ce aveau cu cateva zile inainte.
- In 1993 au inceput noi discutii de pace. Erau fericiti sa priemasca partial Cisiordania si Gaza. In cativa ani trebuiau sa aiba tara lor si tot circul sa se incheie. Dar dupa ce au semnat intelegerea preliminara si-au amintit brusc ca nu pot face pace fara sa aiba ierusalimul. Dupa acia ca vor frontierele din 1967. Si de atunci o tin tot asa.
- Istoria conflictului israelo-palestinian - din care am sa citez cateva fragmente pentru a va starni curiozitatea. Pe cei care vor sa-si formeze o parere mai exacta despre ce se intampla in Cisiordania ii sfatuiesc sa citeasca si articolul intitulat :
- Istoria conflictului israelo-palestinian - din care am sa citez cateva fragmente pentru a va starni curiozitatea.
La baza gândirii sioniste stă argumentul potrivit căruia palestinienii nu au constituit niciodată un popor. În nuvela lui Theodor Herzl, Altneuland (1902), palestinienii sunt descrişi ca fiind nişte arabi mizerabili care trăiesc în sate cernite şi arată ca nişte bandiţi. Nuvela lui Herzl va deveni unul din textele de bază ale gândirii sioniste. Barbarismul palestinienilor contrasteză, în textele sioniste, cu nobleţea evreilor europeni care îşi revendică dreptul de a stăpâni Tărâmul Făgăduinţei, având în acelaşi timp şi o misiune civilizatoare.
Existenţa unui stat evreu străvechi pe aceste pământuri nu are totuşi o dovadă arheologică solidată, bazându-se în mare parte pe menţiunile din Biblie. Ze’ev Herzog, profesor de arheologie la Universitatea din Tel Aviv, a creat o adevărată furtună mediatică în 1999, atunci când a afirmat că nu a găsit dovezi arheologice care să ateste că Tărâmul Făgăduinţei din Biblie a fost de fapt teritoriul unui stat evreu. O carte care a creat o mare controversă în Israel a fost cea al lui Shlomo Sand, profesor de istorie la Universitatea din Tel Aviv, intitulată When and How Was the Jewish People Invented?. În lucrarea sa, Sand afirmă faptul că evreii şi creştinii din Palestina au fost convertiţi la Islam odată cu cucerirea arabă. Astfel, autorul neagă istoria oficială a Israelului, care afirmă că evreii de astăzi sunt urmaşii comunităţii evreieşti din Palestina de acum 2000 de ani. Faptul că evreii sunt răspândiţi în foarte multe colţ
Sunt sigur insa ca Rusia se va bucura cel mai tare zicand, ia vedeti voi ce fac evrei in Cisiordania si nu mai comentati atata despre anexarea Crimeii.