Prim ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, care candidează pentru alegerile care ar putea reprezenta lupta politică a vieții sale, a declarat că speră să anexeze așezările evreiești din Cisiordania, scrie Bloomberg.

Cisiordania si Fasia GazaFoto: Wikimedia Commons

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom extinde suveranitatea evreiască asupra tuturor așezărilor", a declarat acesta.

Anexarea acestor teritorii, considerată un tabu multă vreme în politica israeliană din cauza reacțiilor internaționale pe care ar putea să le provoace, a devenit recent o revendicare clară în contextul discuției despre drepturile israelienilor. Sondajele sugerează că Netanyahu nu va reuși cu ușurință să formeze un guvern de coaliție după 17 septembrie, însă promisiunea anexării ar putea să îl ajute să capete susținere din partea dreptei.

"Ce se întâmplă acum este că el își concentrează mesajul astfel încât să ajungă la taberele sioniste, pentru că îi e teamă că pierde în sondaje votul grupurilor precum Yamina și Otzma Yehudit", a afirmat lectorul universitar Yonatan Freeman, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

David Friedman, ambasadorul pentru Israel din administrația Trump, a susținut că Israelul are dreptul de a anexa unele regiuni din Cisiordania, o mișcare care a fost văzută până acum ca o încălcare a legilor internaționale. De asemenea, el a susținut mutarea ambasadei americane la Ierusalim în mai 2018, o măsură care a dus la ruptura dintre SUA și palestineni.

"Însă având în vedere că chestiunea anexării este atât de delicată, atât internațional, cât și la nivel intern, Netanyahu nu va extinde ocupația evreiască decât dacă acest pas va fi susținut de un plan pentru pace susținut internațional, dincolo de administrația americană", a adăugat Freeman.