Kremlinul a minimalizat știrile din SUA cu privire la un spion CIA în interiorul administrației prezidențiale, numindu-le ”literatură de consum”, dar a spus că un oficial mărunt despre care mass-media rusă a sugerat că a fost agent a lucrat acolo înainte să fie concediat, relatează Reuters.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

CNN a relatat luni că Statele Unite au extras cu succes un spion de top din interiorul Rusiei în 2017. The New York Times a scris ulterior că informatorul a trimis secrete Washingtonului timp de câteva decenii.

O sursă familiară cu monitorizarea SUA a activităților Rusiei a confirmat pentru Reuters că un asemenea informator CIA în interiorul guvernului rus a existat și că informatorul a fost extras și adus în Statele Unite.

Sursa a indicat că oficialii americani au fost foarte îngrijorați că oficialii de la Kremlin au făcut public ceea ce ei susțin că era numele unui individ.

Cotidianul rus Kommersant a spus marți că oficialul ar fi Oleg Smolenkov, care a fost dat dispărut împreună cu soția și cei trei copii în timpul unei vacanțe în Muntenegru în 2017, iar acum trăiește în Statele Unite.

Kommersant a publicat o poză cu o casă din Virginia despre care se spune că ar fi fost cumpărată de un bărbat numit Smolenkov în 2018.

Întrebat despre subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Smolenkov a lucrat într-adevăr în administrația prezidențială din Rusia, dar a fost dat afară în 2017/2017.

”Literatură de consum”

”Este adevărat că Smolenkov a lucrat în administrația prezidențială, dar a fost concediat acum mai mulți ani. Locul său de muncă nu a fost cel al unui oficial de rang înalt”, a spus el. Smolenkov nu a avut acces direct la președintele Vladimir Putin, a adăugat Peskov, refuzând în râs să confirme dacă a fost sau nu agent american.

”Nu pot să confirm acest lucru... Nu știu dacă a fost agent sau nu. Pot doar să confirm că a fost o asemenea persoană în administrația prezidențială, care a fost ulterior demisă. Tot ce speculează mass-media americană despre cine a extras urgent pe cine și a salvat pe cine de către cine și așa mai departe - acest lucru ține mai degrabă de literatura de consum, așa că să îi lăsăm pe ei”, a spus Peskov.

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a spus marți că nu a auzit niciodată de Smolenkov.

”Nu am auzit niciodată de acest bărbat, nu l-am întâlnit niciodată și niciodată nu i-am monitorizat cariera sau mișcările”, a spus Lavrov.

CNN a relatat luni că

decizia Americii de a extrage un spion de top a avut loc la scurt timp după întâlnirea din mai 2017, din Biroul Oval, în care președintele Trump a discutat informații strict secrete cu Lavrov.

Lavrov a zis, marți, că nimeni nu i-a divulgat vreun secret la întâlnirea cu Trump.

O sursă din cadrul guvernului american a insistat de asemenea că Trump nu a dezvăluit secrete, precum existența informatorului sau identitatea acestuia, la vreo întâlnire cu oficialii ruși.