Spionul american care a fost extras în 2017 din Rusia, după o întâlnire a președintelui Donald Trump cu ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, ar putea fi Oleg Smolenkov, un angajat al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse și consilier de încredere al lui Yuri Ushakov - un consilier al lui Putin pe probleme de politică externă, relatează The Moscow Times, citând cotidianul Kommersant.

Drapel SUAFoto: publicdomainpictures.net

UPDATE: Kremlinul a spus, marți, că fostul oficial rus identificat drept un spion CIA a lucrat în administrația prezidențială din Rusia, dar nu a avut acces direct la președintele Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Smolenkov a fost dat afară în 2016/2017

, relatează Reuters.

Acesta a refuzat să spună dacă a fost agent sau nu, dar a spus că știrile din America sunt ca ”pulp fiction”.

Într-o misiune secretă din 2017, Statele Unite au extras cu succes unul dintre cei mai buni spioni din interiorul guvernului rus, de teamă ca președintele Trump și administrația sa să nu cumva să expună sursa, au spus mai mulți oficiali ai administrației Trump pentru CNN.

Decizia a avut loc la puțin timp după o întâlnire din mai 2017 din Biroul Oval în care Trump a discutat informații strict secrete cu ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, și ambasadorul Rusiei în SUA, Sergei Kislyak, potrivit CNN.

Pe de altă parte, The New York Times a scris că presupusul informator al CIA a fost extras, după ce a ajutat serviciile secrete ale SUA să conducă ancheta privind presupusa ingerință a Rusiei în cursa prezidențială din SUA din 2016.

Presupusul spion SUA ar putea fi Oleg Smolenkov, un oficial din administrația prezidențială a lui Putin care locuiește acum în Washington DC, a scris marți Kommersant.

Smolenkov a fost un consilier de încredere al lui Yuri Ushakov de pe vremea când acesta era ambasadorul rus în SUA.

”Este un lucru serios”, a spus un oficial sub protecția anonimatului, pentru Kommersant, cu privire la nivelul ridicat la informații secrete.

New York Times a scris că un spion rus a fost recrutat acum mai multe ”decenii”. Smolenkov a fost dat ca dispărut în timp ce se afla cu familia în vacanță în Muntenegru în iunie 2017. Anchetatorii ruși au închis dosarul dispariției concluzionând că ar fi vorba de o crimă, dar Kommersant a scris că Serviciul Federal de Securitate a aflat mai târziu că este viu și că trăiește în străinătate.

Kommersant a găsit date publice care arată că Oleg și Antonina Smolenkov au cumpărat o proprietate în nordul statului Virginia.

Smolenkov trăiește acum sub numele său real și sub protecția guvernului american.