Petrolierul Adrian Darya 1, aflat în centrul unei dispute între Teheran și puterile occidentale, a ajuns la destinație și a vândut petrolul, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, potrivit televiziunii de stat, scrie Mediafax.

Petrolierul Adrian Darya 1Foto: Captura YouTube

"Tancul a ajuns la destinație, petrolul a fost vândut", a declarat purtătorul de cuvânt, Abbas Mousavi, la postul de televiziune, fără să dezvăluie dacă petrolul a fost livrat.

Petrolierul Adrian Darya 1, care se îndrepta către Siria de săptămâna trecută, a fost fotografiat de un satelit în largul portului sirian Tartus.

Nava, numită anterior Grace 1, a fost reținută de autorităţile britanice în largul Gibraltarului pe 4 iulie, deoarece se suspecta că se va îndrepta spre Siria cu încălcarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Două săptămâni mai târziu, Iranul a contraatacat confiscând un tanc petrolier aflat sub steag britanic în Strâmtoarea Hormuz, care duce în Golf.

Gibraltarul a eliberat nava iraniană pe 15 august, după ce a primit asigurări oficiale în scris de la Teheran că nava nu va descărca cele 2,1 milioane de barili de petrol în Siria.

Cu toate acestea, surse din transportul maritim susţin că petrolierul va încerca să transfere o parte din încărcătura sa pe o altă navă, după ce Iranul a anunţat că vânzarea a fost încheiată.

Washingtonul a avertizat statele pentru a nu acorda asistență navei, spunând că ar considera acest lucru drept sprijin pentru o organizație teroristă, și anume Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran.

Departamentul Trezoreriei SUA a înscris vineri cisterna pe o listă neagră de sancţiuni.