Administraţia condusă de preşedintele afgan Ashraf Ghan a transmis duminică, prin intermediul unui comunicat, că pacea reală în Afganistan va fi posibilă doar atunci când talibanii vor înceta violențele și vor purta discuții directe cu Guvernul, scrie Mediafax.

Ashraf Ghani, presedintele AfganistanuluiFoto: Wikipedia

Președintele american Donald Trump a anulat, sâmbătă, discuțiile de pace cu „principalii lideri” talibani care urmau să aibă loc la reşedinţa prezidențială din Camp David, Maryland, după ce gruparea insurgentă a revendicat atacul de la Kabul de săptămâna aceasta în care a fost ucis un militar american și alte 11 persoane.

Luptătorii talibani, care controlează acum mai mult teritoriu decât în ​​orice moment de la declanșarea războiului din 2001, au lansat atacuri asupra orașelor din nordul ţării, Kunduz și Pul-e Khumri, în această săptămână și au efectuat două atentate sinucigașe în capitala Kabul.

"Pacea reală va veni atunci când talibanii vor fi de acord cu încetarea focului", au declarat oficialii administraţiei Ghani într-un comunicat, ca răspuns la anularea de către Trump a negocierilor secrete de pace cu talibanii.

Trump a declarat că și-a propus să se întâlnească cu președintele Afganistanului.

Anunțul surpriză al lui Trump pune la îndoială viitorul unui proiect de acord de pace elaborat săptămâna trecută de Zalmay Khalilzad, trimisul special al SUA pentru pace în Afganistan.

În conformitate cu proiectul de acord, aproximativ 5.000 de trupe americane vor fi retrase în următoarele luni în schimbul garanțiilor că Afganistanul nu va fi folosit ca bază pentru atacurile teroriste asupra Statelor Unite și a aliaților săi.