Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni că nu dorește organizarea de alegeri generale și a îndemnat parlamentarii să nu susțină „o altă amânare inutilă” a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Mediafax citând BBC.

Boris JohnsonFoto: Flickr/ Foreign and Commonwealth Office

Boris Johnson a sugerat că ar putea cere alegeri generale, care ar urma să fie organizate în data de 14 octombrie, dacă parlamentarii blochează opțiunea unui Brexit fără acord săptămâna aceasta în Parlament.

Premierul britanic a transmis că o asemenea decizie ar face discuțiile ulterioare cu Uniunea Europeană sau obținerea unui nou acord „absolut imposibile”.

„Dacă fac acest lucru, vor tăia picioarele de sub poziția Marii Britanii și vor face orice negocieri viitoare absolut imposibile”, a declarat prim-ministrul britanic.

De asemenea, Boris Johnson a transmis că este determinat să finalizeze Brexit până în data de 31 octombrie - fără doar și poate - și nu va cere Bruxellesului o altă amânare.

„Sub nicio circumstanță nu voi cere Bruxellesului o amânare. Părăsim Uniunea Europeană în data de 31 octombrie, fără doar și poate”, a declarat Boris Johnson în fața Downing Street.

Înainte de avertismentul adresat parlamentarilor britanici, Boris Johnson a anunțat că discuțiile cu oficialii europeni au progresat în ultimele săptămâni și că șansele obținerii unui acord sunt în creștere.

Johnson a anunțat că Marea Britanie are o viziune clară în ceea ce privește relațiile viitoare cu Uniunea Europeană și că Guvernul este extrem de concentrat pe îmbunătățirea poziției țării.

Totuși, premierul britanic a sugerat că ar putea convoca alegeri generale dacă opoziția și rebelii din Partidul Conservator încearcă să blocheze opțiunea unui Brexit fără acord. Conform legislației britanice, dacă prim-ministrul dorește să convoace alegeri anticipate, trebuie să obțină susținerea a două treimi din membrii Camerei Comunelor.

Reprezentanți ai opoziției și rebeli din cadrul Partidului Conservator au emis o propunere legislativă care ar urma să blocheze producerea unui Brexit fără Acord, în lipsa aprobării Parlamentului.

„Legea dă Guvernului timp pentru a ajunge la un nou acord cu Uniunea Europeană în cadrul reuniunii Consiliului European de luna viitoare, sau opțiunea de a cere o aprobare specifică din partea Parlamentului pentru producerea unui Brexit fără acord”, a declarat parlamentarul laburist Hilary Benn.

„Dacă aceste două condiții nu au fost îndeplinite până la data de 19 octombrie, prim-ministrul trebuie să trimită președintelui Consiliului European o cerere de prelungire a Articolului 50 până la data de 31 ianuarie 2020”, a adăugat Benn.

Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei Elisabeta a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.