Poliția din Hong Kong a luat cu asalt o stație de metrou, bătând pasagerii în timp ce confruntările dintre forțele de ordine și protestatari urcă la un nivel critic în cel de-al 13-lea weekend de proteste antiguvernamentale, relatează The Guardian. Trenurile care merg spre aeroportul internațional din Hong Kong au fost suspendate duminică, după ce protestatarii au amenințat să perturbe legăturile cu aeroportul, a spus operatorul rețelei majore de transport care desevește statul semi-autonom, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

11.37: Tensiunile continuă duminică, în timp ce mii de protestatari au descins pe aeroportul internațional de la Hong Kong, blocând drumuri în încercarea de a atrage atenția lumii asupra luptei lor pentru o mai mare democrație într-un oraș care se confruntă cu cea mai mare criză politică din ultimele decenii.

Lai, în vârstă de 31 de ani, se întorcea acasă de la proteste, era în metrou când garnitura a oprit în stația Prince Edward chiar înainte de ora 23.00, ora locală, sâmbătă seara. A văzut 20 de ofițeri de poliție pe platforma stației când cinci sau șase au intrat în vagon.

”Toți au început să strige ”vin, sunt nebuni”, a spus Lai, care a povestit că polițiștii au început să îi lovească pe toți din vagon.

”Am început să fug. Am văzut cum polițiștii își foloseau bastoanele pentru a lovi aceeași persoană în cap, chiar dacă era în genunchi într-un colț”, a povestit el.

Înregistrările video arată polițiști folosind spray cu piper asupra protestatarilor din tren, fugărindu-i și arestându-i. Unui bărbat îi curge sânge de la cap, alții se îmbrățișau, după ce fuseseră atacați cu spray cu piper.

Într-o declarație, poliția a spus că ofițerii au intrat la stația de metrou pentru că niște protestatari distruseseră un centru pentru servicii clienți și un aparat pentru bilete, precum și pentru că ar fi atacat oameni. Înainte ca poliția să intre în tren, protestatarii s-au certat cu un bărbat care flutura un ciocan, potrivit mass-mediei locale.

Poliția a spus că 40 de persoane au fost arestate.

Sâmbătă,

poliția a intervenit cu gaze lacrimogene și cu tunuri cu apă albastră pentru a putea identifica protestatarii ulterior.

De asemenea, protestatarii au aruncat cu coctailuri Molotov și au dat foc unei baricade în apropierea unei secții de poliție.

Autoritățile din Hong Kong ar fi tras, de asemenea, sâmbătă, focuri de avertisment pentru a dispersa protestatarii din regiune, care manifestau în pofida faptului că nu au primit autorizație de protest, relatează site-ul agenției Dpa, citat de Mediafax.