Poliţia din Hong Kong a intervenit sâmbătă împotriva manifestanţilor, mai întâi cu spray-uri iritante, apoi cu gaze lacrimogene şi cu un tun de apă, relatează presa internațională. Mii de demonstranți au ieșit pe străzile din Hong Kong, sfidând interdicțiile impuse de autorități, pentru a protesta față de decizia Beijngului de a limita reformele democratice din fosta colonie britanică.

proteste Hong Kong 12Foto: Alexandra Radu

UPDATE 15.40: Centrul Hong Kongului a fost aruncat în haos sâmbătă, după ce protestatarii au aruncat cu coctailuri Molotov, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu lichid colorat în albastru pentru a putea identifica protestatarii ulterior, manifestanții antiguvernamentali au construit o baricadă din diferite lucruri găsite pe stradă și au făcut un foc în apropierea sediului unei secții de poliție. (The Guardian)

Protestatarii au forţat barierele din jurul parlamentului fostei colonii britanice şi au aruncat sticle incendiare către poliţişti.

Manifestaţiile începuseră paşnic cu câteva ore înainte. Mii de oameni au ieşit pe străzi şi au mărşăluit fără o destinaţie precisă, în ciuda ploii şi a anunţului de vineri al organizatorilor că renunţă la o mare demonstraţie planificată. Ulterior, unii dintre ei s-au îndreptat spre sedii ale autorităţilor.

Seria de proteste începută în iunie a continuat, deşi vineri au fost arestaţi lideri din rândul activiştilor pentru democraţie. Activistul pro-democrație Joshua Wong a fost arestat vineri pentru suspiciunea de organizare ilegală a protestelor din ultimele luni, în contextul în care autoritățile din Hong Kong își intensifică acțiunile de reprimare a manifestațiilor antiguvernamentale care au dus la cea mai mare criză politică din ultimii 20 de ani.

Wong, simbolul demonstrațiilor pro-democrație de acum cinci ani, este unul dintre cei mai proeminenți activiști arestați de la declanșarea mișcării de protest la mijlocul lunii iunie, ca urmare a temerilor privind întărirea controlului Chinei asupra orașului. Alți doi liderii ai mișcării, Andy Chan și Agnes Chow, au fost și ei reținuți.