Activistul pro-democrație Joshua Wong a fost arestat vineri pentru suspiciunea de organizare ilegală a protestelor din ultimele luni, în contextul în care autoritățile din Hong Kong își intensifică acțiunile de reprimare a manifestațiilor antiguvernamentale care au dus la cea mai mare criză politică din ultimii 20 de ani, scrie Reuters.

proteste Hong Kong 9Foto: Alexandra Radu

Wong, simbolul demonstrațiilor pro-democrație de acum cinci ani, este unul dintre cei mai proeminenți activiști arestați de la declanșarea mișcării de protest la mijlocul lunii iunie, ca urmare a temerilor privind întărirea controlului Chinei asupra orașului.

Alți doi liderii ai mișcării, Andy Chan și Agnes Chow, au fost și ei reținuți.

Wong, care avea 17 ani atunci când a devenit simbolul mișcării studențești ”Umbrela” în urmă cu cinci ani, nu a fost în fruntea protestatarilor de data aceasta, revolta declanșată în iunie ca urmare a unui proiect de lege privind extrădarea în China neavând lideri.

El a fost reținut după ce, în iunie, era eliberat din închisoare după o condamnare de 5 săptămâni, fiind acuzat de sfidarea instanței.

Poliția susține că Wong și Chow, amândoi în vârstă de 22 de ani, au fost arestați sub suspiciunea de organizare a unor adunări neautorizate și pentru participarea în cunoștință de cauză la protestele neautorizate.

Chan, fondatorul Partidului Național pentru Independența Hong Kong care a fost interzis în septembrie anul trecut, a fost reținut joi pe aeroportul internațional, fiind acuzat de atacarea agenților de poliție în cadrul protestului din 13 iulie și de participarea la manifestațiile ilegale.