Poliția din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene, duminică, pentru a dispersa manifestanții, în timp ce mai multe cocteiluri Molotiv au explodat în centrul zonei comerciale Wan Chai, în cel de-al zecelea weekend de proteste, relatează Reuters. Camerele de hotel încep să fie din ce în ce mai goale și până și Disneyland-ul suferă, motiv pentru care economia, și în special sectorul de turism, simte un recul, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mii de protestatari s-au întors duminică după-amiază în stradă, înfruntând căldura, umiditatea și mai ales poliția care nu a autorizat protestele de azi.

Reporterii Reuters au văzut cum două cocteiluri Molotov au fost aruncate producând mici incendii pe străzi, în timp ce poliția a folosit gaze lacrimogene.

Șefa executivului de la Hong Kong, Carrie Lam, a acuzat vineri protestatarii că pun în pericol economia teritoriului.

Potrivit acesteia, consecințele ar putea fi mai grave decât epidemia de SARS (sindrom respirator acut sever) în 2003 și decât criza financiară din 2008. Teritoriul din sudul Chinei trăiește cea mai gravă criză politică de la transferul său de la Londra către Beijing în 1997, care reprezintă o provocare pentru guvernul central de la Beijing.

Protestatarii radicali din Hong Kong nu trebuie să confunde reținerea cu care acționează autoritățile cu slăbiciunea, a avertizat marți autoritatea chineză din Hong Kong, promițând că ”infractorii violenți” ce împing orașul către un ”abis periculos” vor fi aduși în fața justiției.

Reamintim că protestele au început după anunțarea unei legi a extrădării - acum suspendată - ce ar fi permis ca unii suspecți să fie judecați de tribunale din partea continentală a Chinei.

Treptat, manifestațiile s-au transformat în proteste contra guvernului local al centrului financiar asiatic și contra păpușarilor politici din Beijing.