Protestatarii radicali din Hong Kong nu trebuie să confunde reținerea cu care acționează autoritățile cu slăbiciunea, a avertizat marți autoritatea chineză din Hong Kong, promițând că ”infractorii violenți” ce împing orașul către un ”abis periculos” vor fi aduși în fața justiției, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hong Kong este zguduit de mai multe săptămâni de proteste - violente pe alocuri - ce au început după anunțarea unei legi a extrădării - acum suspendată - ce ar fi permis ca unii suspecți să fie judecați de tribunale din partea continentală a Chinei.

Treptat, manifestațiile s-au transformat în proteste contra guvernului local al centrului financiar asiatic și contra păpușarilor politici din Beijing.

”Vrem să avertizăm toți infractorii: nu judecați greșit situația și nu confundați reținerea cu slăbiciunea”, a transmis Biroul pentru Hong Kong și Macao al guvernului chinez într-un document transmis în timpul unei conferințe de presă din Beijing.

Noi proteste, o grevă generală și blocarea metroului au aruncat în haos Hong Kong, luni, autoritățile acuzând manifestanții că vor să "distrugă" teritoriul semi-autonom și viața locuitorilor săi.

Ministerul de Externe de la Beijing a îndemnat, luni, Statele Unite să înceteze să intervină în treburile interne din Hong Kong, un teritoriu autonom al Chinei care de mai multe săptămâni este scena unor ample proteste.

Mii de manifestanți s-au ciocnit sâmbătă, în Hong Kong, cu forțele de ordine, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste masive. Polițiștii au tras cu gaze lacrimogene în mulțime, în timp ce oamenii au folosit ca ”arme” lasere și umbrele.