Experți americani în domeniul nuclear suspectează o explozie accidentală urmată de emisie de radiații în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, scrie The Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inițial, ministerul rus al Apărării a anunțat că două persoane au murit și alte șase au fost rănite după o explozie în timpul testării unui "motor de rachetă cu combustibil lichid". Ministerul a susținut, de asemenea, că nu au fost eliberate substanțe periculoase.

Agenția rusă pentru domeniul nuclear Rosatom a afirmat însă sâmbătă că cinci persoane au murit.

Doi experți au declarat pentru Reuters că explozia unei rachete cu combustibil lichid nu ar condus la emiterea de radiații.

Aceștia suspectează că explozia și emisia de radiații a rezultat în urma unui incident survenit la testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară la baza militară de lângă localitatea Nyonoksa.

"Motoarele de rachete cu combustibil lichid care explodează nu degajă radiații și noi știm că rușii lucrează la un fel de propulsie nucleară pentru o rachetă de croazieră," a afirmat Ankit Panda, cercetător la Federation of American Scientists.

Rusia denumește aceste rachete 9M730 Buresvestnik în timp ce în terminologia NATO se numesc SSC-X-9 Skyfall.

Un membru de rang înalt al administrației Trump, care a preferat să-și păstreze anonimatul, a declarat că nu poate confirma dar nici infirma un incident care ar implica o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară. Acesta și-a exprimat însă scepticismul față de explicațiile oferite de Moscova.

Presa din Rusia a publicat o înregistrare video care arată o coloană de ambulanțe traversând Moscova spre un centru specializat în tratarea victimelor radiațiilor.

Potrivit Rosatom, răniții sunt tratați într-un "centru medical specializat".

Un expert de la Institutul de cercetări nucleare din Moscova, Boris Juikov, a afirmat că nivelurile de radiație detectate nu pot fi "deloc comparate cu cele ale unui accident serios de reactor".

După anunțul accidentului, locuitorii din Severodvinsk s-au precipitat joi spre farmacii pentru a cumpăra iod, care permite protejarea tiroidei în caz de accident nuclear, potrivit AFP.

"Oamenii au intrat în panică. Într-o oră, toate comprimatele de iod sau medicamentele care conțin iod au fost vândute", a declarat o farmacistă, Elena Varinskaia.

Uniunea Sovietică a fost teatrul celui mai grav accident nuclear civil, la centrala din Cernobîl (Ucraina) unde o explozie a ucis 30 de oameni în 26 aprilie 1986. Sute de persoane au fost rănite. Bilanțul exact nu este cunoscut. Autoritățile sovietice au încercat inițial să minimizeze orice informație legată de gravitatea și amploarea accidentului.

Ce informații au oferit inițial autoritățile din Rusia

Într-un comunicat, Ministerul Apărării a afirmat că accidentul a avut loc în timpul testării unui "motor de rachetă cu combustibil lichid", adăugând că doi "specialiști au murit în urma rănilor" și alte șase persoane au fost rănite.

"Nu există contaminare radioactivă, nivelurile sunt normale", a adăugat armata rusă, la fel ca și un purtător de cuvânt al guvernatorului regiunii Arhanghelsk.

Două ore mai târziu, însă, primăria orașului Severodvinsk, situat în apropiere, a anunțat că senzorii au "înregistrat o scurtă creștere a radioactivității" la ora 11,50 (08,50 GMT).

"Această radioactivitate a revenit acum la normal", a adăugat Primăria, într-un comunicat. Potrivit sursei citate, la ora locală 14,00 (11,00 GMT), doza de radioactivitate nu depășea 0,11 microsievert pe oră, limita de expunere fiind de 0,6 microsievert pe oră.

Primăria nu a precizat până la ce nivel a urcat radioactivitatea.

Baza militară din Nionoska este o bază pentru testarea rachetelor flotei ruse deschisă în 1954 și destinată în special testării rachetelor balistice.