O explozie într-o bază de lansare a rachetelor din regiunea Arhanghelsk, în extremul nord, a ucis două persoane și a provocat o "scurtă creștere" a radioactivității, au anunțat autoritățile, citate de AFP.

ArhanghelskFoto: Google Maps

UPDATE Navigația navelor civile în golful Dvina, în fața orașului Severodvinsk, a fost interzisă timp de o lună, până în 10 septembrie.

Într-un comunicat, ministerul Apărării a afirmat că accidentul a avut loc în timpul testării unui "motor de rachetă cu propulsor lichid", adăugând că doi "specialiști au murit în urma rănilor" și alte șase persoane au fost rănite.

"Nu există contaminare radioactivă, nivelele sunt normale", a adăugat armata rusă, la fel ca și un purtător de cuvânt al guvernatorului regiunii Arhanghelsk.

Două ore mai târziu, însă, primăria orașului Severodvinsk, situat în apropiere, a anunțat că senzorii au "înregistrat o scurtă creștere a radioactivității" la ora 11,50 (08,50 GMT).

"Această radioactivitate a revenit acum la normal", a adăugat primăria, într-un comunicat. Potrivit sursei citate, la ora locală 14,00 (11,00 GMT), doza de radioactivitate nu depășea 0,11 microsievert pe oră, limita de expunere fiind de 0,6 microsievert pe oră.

Primăria nu a precizat până la ce nivel a urcat radioactivitatea.

Baza militară din Nionoska este o bază pentru testarea rachetelor flotei ruse deschisă în 1954 și destinată în special testării rachetelor balistice.

În această săptămână, armata rusă s-a confruntat deja cu incendiul unui depozit de muniții în regiunea Krasnoiarsk, în Siberia, care a provocat explozii impresionante și s-a soldat cu un mort și cel puțin opt răniți.

Un alt depozit de muniții a explodat săptămâna aceasta în regiunea Krasnodar.