Gianluca Savoini, colaboratorul lui Matteo Salvini, care se află în centrul scandalului negocierilor privind finanțarea campaniei electorale a partidului Liga prin intermediul unei companii petroliere rusești, a călătorit de cel puțin 14 ori în Rusia în 2018, arată o anchetă realizată de BuzzFeed News, Bellingcat și Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Savoini ar fi călătorit la Moscova de trei ori în șapte săptămâni până la întâlnirea crucială de la Hotel Metropol din octombrie, când au avut loc negocierile propriu-zise. Acesta a mai făcut încă trei călătorii în Rusia imediat după respectiva întâlnire.

Salvini nu a participat la întâlnirea de la Metropol, care a avut loc pe 18 octombrie, dar a fost la Moscova în acel timp. Acesta a refuzat constant să răspundă întrebării dacă știa despre întâlnire sau era conștient despre negocieri. Acesta a insistat în repetate rânduri că nu știa ce face Savoini în Moscova.

BuzzFeed News, Bellingcat și Insider dezvăluie acum că un membru al echipei ministeriale a lui Salvini, Claudio D'Amico, a avut rezervată o călătorie cu același zbor Aeroflot ca Savoini din Milano la Moscova pe 16 octombrie - SU2411 - și la fel s-a întâmplat și la întoarcere - SU2414 - în seara zilei de 18 octombrie, chiar după întâlnirea de la Metropol. D'Amico este consilierul strategic pe afaceri interna'ionale al lui Salvini.

Dezvăluirea va pune presiune pe Salvini să răspundă întrebării dacă știa de negocierea de la Moscova.

Datele provin din analiza înregistrărilor rezervărilor zborurilor lui Savoini și D'Amico, confruntate cu activitatea lor pe social-media. Savoini a făcut un număr extrem de mare de călătorii în Rusia în ultimii cinci ani, numai în 2018 realizând 14 vizite, iar în primele trei luni ale anului curent a realizat alte trei.

Potrivit datelor obținute de jurnaliști, de multe ori, acesta a stat pentru mai mult de o noapte sau două.

Citește și:

Rusia ar fi negociat finanțarea campaniei electorale a partidului lui Matteo Salvini cu 65 de milioane de dolari / Liderul Ligii neagă că ar fi primit bani

Presa în diagonala: Care ar fi fost traseul banilor de la ruși la Salvini / Liga-Rusia: Savoini se apără: "Vor să îl şicaneze pe Salvini"; şi atacă M5S": "Şi ei au relaţii cu Rusia"