Agenți ruși au încercat să finanțeze cu 65 de milioane de dolari campania electorală a partidului lui Matteo Salvini, Liga, la alegerile europarlamentare, politicianul fiind descris de aceștia ca fiind un ”Trump european”, a relatat BuzzFeed News, citând înregistrări ale negocierilor care au fost scurse în presă, potrivit Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mass Media din Italia a sugerat în repetate rânduri că Liga, partidul cel mai popular din țară, a primit sprijin financiar de la Moscova. Liderul Partidului, Matteo Salvini, vicepremier și ministru de Interne, a negat că a primit bani din Rusia.

”Luăm în calcul susținerea campaniei politice care ar fi un beneficiu, aș putea spune un beneficiu mutual, pentru ambele țări”, poate fi auzit Gianluca Savoini, un apropiat al lui Salvini, pe înregistrarea publicată de BuzzFeed News.

Planul de a canaliza 65 de milioane de dolari pentru Ligă ar fi implicat o firmă neidentificată din Rusia care ar fi transferat pe ascuns zeci de milioane de dolari provenind din petrolul rusesc către partidul dlui Salvini.

BuzzFeed a spus că nu a putut dentifica cei trei ruși și ceilalți doi italieni din înregistrarea de peste o oră, care ar fi fost făcută la Hotel Metropol, și nici să confirme dacă Liga a primit banii în final. Unul dintre agenții ruși neidentificați ar fi zis, potrivit transcriptului, că Salvini este un ”Trump european”.

Salvini a negat că ar fi primit bani de la ruși, subliniind că este o ”ficțiune”.

”Am depus deja plângere în trecut (împotriva celor care m-au acuzat că am primit finanţări din Rusia), o voi face astăzi, mâine şi poimâine: nu am luat niciodată o rublă, un euro, un dolar sau un litru de vodcă ca finanţare din Rusia", a subliniat Salvini într-un comunicat, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Colaboratorul apropiat al lui Salvini, Gianluca Savoini, acum preşedintele asociaţiei culturale Lombardia-Rusia, este căsătorit, conform presei italiene, Savoini, cu o rusoaică, este omul de contact al lui Matteo Salvini cu Rusia şi conducătorii acesteia.

„Noi nu am luat niciodată niciun sfanţ: nicio rublă, nicio finanţare. Singurul lucru concret este că Liga nu a luat niciodată niciun ban de la Rusia. Există un singur lucru important: adevărul. Restul sunt doar vorbe”, a reacţionat Savoini, citat de agenţia italiană AGI.

Cu toate acestea, atât Liga, cât și Mișcarea5Stele și-au exprimat de-a lungul timpului mai multe poziții pro-Rusia decât majoritatea guvernelor UE.