Lideri ai partidelor de opoziție din Ungaria l-au criticat dur pe premierul Viktor Orban în legătură cu discursul său de la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, relatează agenția de știri MTI, preluată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Europarlamentarul socialist Istvan Ujhelyi l-a acuzat pe premierul ungar că a creat "un stat mafiot cleptocratic", adăugând că retorica lui Orban nu poate masca faptul că familia și apropiații săi "au acumulat averi fără precedent".

"Orban a declarat război Europei care aderă la valorile sociale (...) în același timp în care neglijează în totalitate problemele de zi cu zi ale maghiarilor care muncesc", a completat Ujhelyi.

Ferenc Gyurcsany, liderul Coaliției Democratice (DK), a transmis că lupta de un deceniu a lui Orban "nu este despre nimic altceva decât subjugarea ungurilor în fața puterii lui dictatoriale şi crearea unui sentiment de amenințare constantă".

Peter Jakab, un lider al partidului naționalist Jobbik, a declarat că "a devenit literalmente un măcelar al națiunii, neinteresat de nimic altceva decât de goana sa nebunească pentru putere". Orban este pregătit să sacrifice Ungaria pentru a-și atinge acest obiectiv, a afirmat Jakab, acuzându-l pe premier că a izolat maghiarii de restul Europei.

Ungaria a creat un stat democrat creştin, menţinând principiile democratice, dar respingând liberalismul, a declarat premierul Viktor Orban la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, subliniind că naţiunea ungară este capabilă să fie independentă.

Ungaria a fost reorganizată într-un "stat democrat creştin unic". "Toate democraţiile sunt prin natură liberale, iar creştin-democraţia trebuie să fie, de asemenea, liberală. Dar democraţia liberală a fost viabilă atât timp cât a avut un efect pozitiv asupra omenirii", prin garantarea libertăţilor personale şi a proprietăţii private. "Însă de când a început să rupă legăturile dintre oameni şi realităţile vieţii, de când a început să pună sub semnul întrebării identitatea de gen, să devalorizeze identitatea religioasă şi să considereze redundantă afilierea naţională, conţinutul (democraţiei liberale -n.red.) s-a schimbat radical. Acesta este spiritul ultimilor 20-30 de ani în Europa", a declarat Viktor Orban.

Citește și: