Ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth, l-a îndemnat vineri pe premierul britanic Boris Johnson „să se liniștească”, declarând că dialogul și nu provocarea ar trebui să fie calea de urmat în rezolvarea crizei Brexit, relatează Mediafax citând Reuters.

Michael RothFoto: Michael Farkas

„Mesajul meu pentru noul prim-ministru britanic este clară: Boris, campania electorală s-a încheiat. Calmează-te. Trebuie să fim corecți unii cu ceilalți”, a declarat Roth pentru postul german de televiziune ZDF.

„Ceea ce nu ajută sunt noile provocări. În schimb, dialogul - unul trebuie să aștepte acest lucru de la liderul unei națiuni prietene, unul care este încă un membru al Uniuniii Europene”, a adăugat Roth.

Boris Johnson a declarat joi că termenii Acordului Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul sunt "inacceptabili".

„Acordul de retragere din UE a fost respins de trei ori. Termenii săi sunt inacceptabili pentru Parlamentul acestei ţări. Sper că şi Uniunea Europeană va fi la fel de disponibilă şi că îşi va revizui actualul refuz de a modifica Acordul Brexit. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, noi oricum vom părăsi Uniunea Europeană, fără niciun acord", a declarat Boris Johnson.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.