Uniunea Europeană a respins joi cererea noului premier britanic Boris Johnson de a negocia un nou acord pentru ieșirea Regatului și, fără a închide ușa discuțiilor, se pregătește pentru un divorț fără acord, scrie AFP.

Michel Barnier, ex- negociator-sef al UEFoto: Facebook

Șeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transmis din nou lui Boris Johnson că acordul de divorț încheiat cu Marea Britanie este singurul posibil pentru UE.

"Președintele Juncker a discutat telefonic cu premierul Boris Johnson și, după ce l-a ascultat, i-a spus că acordul de ieșire este cel mai bun și singurul posibil pentru Uniunea Europeană", a declarat o purtătoare de cuvânt, Mina Andreeva.

Această plasă de siguranță vizează evitarea revenirii controalelor la granița dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Boris Johnson "a declarat că, dacă un acord trebuie încheiat, trebuie eliminată plasă de siguranță (în privința graniței irlandeze). Este evident inacceptabil și nu ține de mandatul Consiliului European", a afirmat negociatorul UE Michel Barnier, într-un mail adresat reprezentanților celorlalte 27 de state membre.

"Așa cum sugerează discursul său mai degrabă combativ, trebuie să ne pregătim pentru o situație în care acordă prioritate planificării unui +no deal+, în parte pentru a face presiune asupra unității UE27", a adăugat Michel Barnier.

Boris Johnson a calificat joi drept "inacceptabil" acordul de retragere negociat de Theresa May și a cerut UE redeschiderea negocierilor.

"Acordul de retragere a fost respins de trei ori. (...) Termenii săi sunt inacceptabili pentru acest parlament și pentru această țară", a spus Boris Johnson, în primul său discurs în fața Parlamentului în calitate de prim ministru.

O "absență a unui acord nu va fi niciodată alegerea UE, dar trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile", a avertizat Barnier.