A oferi Scoţiei şansa de a-şi alege propriul viitor „va fi mai important ca oricând” în momentul în care Boris Johnson va deveni premierul Marii Britanii, a declarat marţi şefa Partidului Naţional Scoţian, Nicola Sturgeon, relatează DPA, citată de Agerpres.

Nicola SturgeonFoto: Agerpres/Xinhua

Sturgeon, care conduce guvernul Scoţiei, spune că are „îngrijorări profunde” legate de perspectiva că, începând de miercuri, Johnson va deveni prim-ministru al Regatului Unit.

„Sunt sigură că marea majoritate a cetăţenilor Scoţiei nu ar fi ales să predea cheile de la guvern unei persoane cu opiniile sale şi cu trecutul său”, a scris ea pe Twitter.

Sturgeon a promis că va acţiona pentru „a bloca planul său privind un Brexit fără acord - ceea ce ar aduce un prejudiciu catastrofal Scoţiei”.

„Şi voi continua cu pregătirile pentru a oferi Scoţiei dreptul de a ne alege propriul viitor prin independenţă, şi nu să avem un viitor pe care nu ni-l dorim, impus de Boris Johnson şi de conservatori. Acest lucru este mai important ca oricând”, a mai scris ea.

Sturgeon a declarat în aprilie că intenţionează să organizeze un al doilea referendum asupra independenţei în următorii doi ani dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.