Partidul noului președinte ucrainean, fostul actor de comedie Volodimir Zelenski, este favorit, potrivit ultimelor sondaje de opinie, la alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc duminică în Ucraina, unde vineri s-a încheiat campania electorală, dar nu este sigur că va obține majoritate absolută, relatează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Numit Servitorul Poporului, după o serie televizată omonimă în care Zelenski interpretează un șef de stat, acest partid pro-occidental nou format este creditat cu 44% până la 52% din intențiile de vot, potrivit a trei sondaje publicate săptămâna aceasta.

''Slujitorul poporului'' notează pe site-ul său că ''lansează o provocare sistemului'' şi promite să aducă noi oameni pregătiţi ''să facă schimbări'' pentru a ''curăţa ţara de corupţia'' omniprezentă.

În absenţa unui plan de acţiune detaliat, aceste promisiuni seduc electoratul uneia dintre cele mai sărace ţări din Europa, care se confruntă cu un război împotriva separatiştilor proruşi.

''Vrem să credem că tinerii care nu au făcut niciodată politică şi nu sunt implicaţi în corupţie şi în escrocherii vor reuşi să facă totul ca Vasil Goloborodko'', personajul încarnat pe ecran de Zelenski, care apără interesele oamenilor obişnuiţi, subliniază sociologul Irina Bekeşkina, directorul fundaţiei Iniţiative democratice din Kiev.

Partidul lui Zelenski a mers până într-acolo încât să recruteze 30 de candidaţi prin site-ul său internet, interzicând deputaţilor în exerciţiu să se înscrie pe lista sa electorală.

Servitorul Poporului este urmat de partidul Platforma de Opoziție, formațiune condusă de Iurii Boiko și Viktor Medvedciuk și creditată în sondaje cu 10%-13%. Medvedciuk, un personaj controversat, a fost foarte puternic la începutul anilor 2.000 și este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, fiind nașul uneia dintre fiicele liderului de la Kremlin.

Două partide pro-occidentale, Solidaritatea Europeană, condus de fostul președinte Petro Poroșenko (8%) și Patria, condus de fostul premier Iulia Timoșenko (creditat cu 6%-9%), sunt așteptate să treacă de pragul 5% necesar pentru a intra în Parlament.

Lansat abia în luna mai, partidul Golos / Vocea, condus de Sviatoslav Vakarciuk (liderul formației de muzică pop-rock Okean Elzî / Oceanul Elzei, figură nouă în politică), este creditat cu 4 până la 7% din intențiile de vot.

Golos (Vocea) pledează de asemenea pentru o reînnoire politică, iar asta nu face decât ceasta să promită o reînnoire fără precedent a elitelor în Ucraina, unde scena politică este dominată până în prezent de politicieni formaţi încă pe timpurile URSS.

''Este posibil ca până la 75% dintre deputaţii aleşi să fie novici'', prezice Oleksandr Suşko, director executiv al Fundaţiei internaţionale Renaşterea din Kiev.

Aceste previziuni vizează doar 225 de parlamentari aleși prin scrutin proporțional. Ceilalți 199 de deputați vor fi desemnați prin scrutin majoritar într-un singur tur.

Una din mizele-cheie este dacă partidul lui Zelenski va obține singur majoritatea absolută (226 de locuri) sau dacă va trebui să formeze o coaliție pentru a valida apoi numirea unui prim-ministru și guvernul său.

”Deocamdată nu este clar”, subliniază sociologul Irina Bekechkina, directorul Fundației Inițiative democratice.

Dintr-un total de 450 de locuri, 26 vor rămâne vacante în Crimeea, peninsula anexată în 2014 de către Rusia, și în teritoriile din est controlate de separatiștii pro-ruși, unde războiul a făcut peste 13.000 de morți în cinci ani.

Citește și: