Noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut cunoscută lista candidaţilor cu care partidul său se va prezenta la alegerile legislative anticipate din iulie, printre ei figurând şi medaliatul olimpic la lupte de origine rwandeză Jan Beleniuk, relatează duminică AFP citat de Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Sosit la putere după o largă victorie obţinută la alegerile prezidenţiale din aprilie, actorul Volodimir Zelenski a convocat imediat alegeri legislative anticipate pentru data de 21 iulie, în speranţa de a strânge capital din victoria sa covârşitoare şi din promisiunile sale de a ''zdrobi sistemul''.

Duminică, partidul său, denumit după serialul de succes în care Zelenski a jucat, ''Slujitorul poporului'', i-a prezentat pe primii 100 candidaţi ai săi. Sunt puţini politicieni experimentaţi pe listă, care îl include şi pe Jan Beleniuk, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

În vârstă de 28 de ani, Jan Beleniuk este fiul unei femei ucrainene obişnuite şi al unui pilot rwandez, sosit în fosta URSS pentru a studia aviaţia şi care a murit în timpul războiului civil din anii 1990.

El ar putea deveni primul ucrainean de culoare care intră în parlament, dar ar putea de asemenea să meargă pe urmele boxerului Vitali Kliciko, fost campion al lumii la box ajuns primar al Kievului.