Doi cetăţeni români, o femeie şi un băiat de 8 ani, şi-au pierdut viaţa după ce acoperişul unui restaurant din Nea Plagia (regiunea Halkidiki) s-a prăbuşit în urma unei furtuni puternice. Bilanțul victimelor furtunii care a avut loc miercuri seara în nordul Greciei a ajuns la șapte morți, dintre care șase turiști și mai bine de 100 de răniți. Autoritățile au declarat stare de urgență.

HalkidikiFoto: Twitter

UPDATE 15.37:Trupul neînsuflețit al celei de-a șaptea victime a fost găsit în mare, scrie Reuters. Nu se cunoaște încă identitatea acesteia.

UPDATE 11.02Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi avertizează pe românii care se află sau vor să meargă în Grecia că Serviciul de Meteorologie a emis cod roșu de vreme nefavorabilă pentru zona Salonic, până vineri, 12 iulie.

UPDATE 10.44Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că doi români și-au pierdut viața în urma furtunilor din Halkidiki, în timp ce un al treilea român a fost rănit, fiind dus la spital. MAE precizează că din cauza condițiilor meteo și a unor defecțiuni la rețeaua de alimentare cu energie electrică în zonă, comunicarea cu autoritățile locale este dificilă.

UUPDATE 7.11: Autoritățile au declarat stare de urgență în Halkidiki, în urma furtunilor puternice din regiune care au provocat căderea copacilor, a stâlpilor de electricitate și la blocarea drumurilor. Până acum au fost înregistrate 6 morți și cel puțin 30 de persoane rănite, scrie BBC News.

"Este prima dată în cariera mea de 25 de ani când trăiesc așa ceva", a declarat Athansios Kaltsas, directorul unui centru medical din Nea Moudania, unde multe dintre persoanele rănite sunt în prezent tratate, potrvit CBC.

Potrivit lui Kaltsas, pacienții aduși la clinică au vârste cuprinse între 8 luni și 70 de ani. Unii au suferit răni în zona capului, fiind prinși sub copaci sau alte obiecte dărâmate de furtună.

Pompierii au anunțat că au fost salvate 30 de persoane din clădiri, iar echipajele din afara regiunii sunt pe poziții, în cazul în care va fi nevoie de ajutor pentru intervenții.

Condițiile meteo atât de severe sunt extrem de neobișnuite pentru Grecia în această perioadă a anului, a afirmat meteorologul Klearxos Marousakis. Au fost anunțate ploi în regiune și joi.

Doi cetăţeni români, o femeie şi un băiat de 8 ani, şi-au pierdut viaţa după ce acoperişul unui restaurant din Nea Plagia (regiunea Halkidiki ) s-a prăbuşit ca urmare a fenomenelor meteo extreme (vânt foarte puternic, ploaie şi grindină) care au afectat miercuri seara nordul Greciei, informează Reuters.

De asemenea, doi cetăţeni cehi în vârstă au fost ucişi după ce o rafală de vânt a măturat rulota în care se aflau, tot în Halkidiki, iar alte două persoane, de naţionalitate rusă, un bărbat şi un băiat, şi-au pierdut viaţa după ce un copac s-a prăbuşit lângă un hotel din oraşul Potidea.