Amenințările Guvernului italian au făcut ca nava de salvare germană "Alan Kurdi“, cu 65 de migranți la bord, să își schimbe cursul către Malta, unde a ajuns duminică după-amiază. Însă nici Malta, potrivit ultimelor informații, nu este dispusă să-i preia pe refugiați. Nava se aflase în apele internaționale din Lampedusa, iar acostarea i-a fost refuzată în Italia. Între miniștrii de interne italian și german au loc schimburi dure de replici.

HotNews.roFoto: Hotnews

ONG-ul de caritate Sea-Eye a anunțat sâmbătă dimineață pe Twitter că poliția financiară italiană a venit "personal la bord“, pentru a înmâna un decret al ministrului de Interne italian, Matteo Salvini: "Portul este inchis“.

Sâmbătă seară, reprezentanții Sea-Eye declarau pentru presa germană că vor conduce vasul spre insula malteză, ca următoarea soluție. Oferta de ancorare în portul libian Sawija a fost refuzată. "Acum vom vedea dacă și alte guverne europene împărtășesc atitudinea dură a Italiei sau oferă oamenilor un refugiu sigur“, a declarat șeful echipei Sea-Eye, Gorden Isler, citat de Welt.de.

Anterior,o altă navă de salvare a migranților, nava "Alex", care declarase starea de urgență pe vas, a ignorat interdicția lui Salvini, ancorând în portul Lampedusa. "Condițiile de igienă la bord sunt de nesuportat“, relatase ONG-ul Mediterranea pe Twitter, după două zile de așteptare în largul coastei. Acolo, nava a fost luată în primire de un număr mare de polițiști.

Ministrul de Interne Matteo Salvini, politician al Ligii Nord, de orientare radicală de dreapta, a scris pe Twitter, după andocarea navei "Alex”, că echipajul acesteia este format din "șacali”. În consecință, le-a refuzat părăsirea navei. Mediterranea a reacționat, solicitând "încetarea cruzimii inutile”.

Potrivit unor informații provenite din cercurile guvernamentale de la Berlin, ministrul de Interne german, Horst Seehofer, i-a trimis omologului sau italian, Matteo Salvini, o scrisoare în care cere ridicarea interdicțiilor în porturile italiene pentru navele de salvare a refugiaților. "Apelez urgent să vă regândiți atitudinea de a nu deschide porturile italiene", a scris Seehofer. El a precizat că salvarea persoanelor aflate în primejdie este o datorie umanitară, care nu trebuie pusă la îndoială.

Guvernul federal este dispus, "în limitele unei soluții solidare europene, să preia o parte dintre cei salvați de pe mare“, a declarat Horst Seehofer (CSU). Iar acest lucru n-ar fi valabil doar pentru refugiații salvați pe nave sub steag german. Salvini a refuzat însă, fără discuții, mână întinsă de ministrul german de Interne. El ar prefera să-i trimită pe imigranți cu autocarul "direct la ambasada germană din Roma“, potrivit unui mesaj video.