O navă italiană de salvare având la bord peste 40 de migranţi a ajuns sâmbătă pe insula Lampedusa, ignorând astfel interdicția autorităţilor şi forţând o nouă ciocnire cu ministrul de interne Matteo Salvini.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Euronews, nava Alex de la organizația Mediterranea a ajuns în Lampedusa sâmbătă după-amiază, dar migranții nu au primit imediat permisiune pentru debarcare. "Trăim o situație suprarealistă și este inutil de crud să prelungim așteptarea", au scris pe Twitter reprezentanții organizației caritabile care i-a adus pe migranți.

Mateo Salvini a anunțat iniţial că nimeni nu va fi lăsat să debarce, dar după mai multe ore ministerul a anunţat că migranţii vor debarca, iar vasul va fi sechestrat de către autoritățile vamale. Ministerul a mai anunțat că echipajul, angajat de ONG-ul Mediterranea, va fi investigat pentru ajutorul dat imigraţiei ilegale. Organizația a precizat ulterior pe Twitter că numai căpitanul, nu întregul echipaj, este anchetat pentru încălcarea legilor imigraţiei.

Nu se ştie cu exactitate câţi migranţi se aflau la bord. Organizația Mediterranea spune că erau 41 de migranţi la bord, dar o purtătoare de cuvânt, Alessandra Sciurba, a afirmat apoi că erau 46. Ea a spus că condiţiile de la bord sunt dificile, migranţii purtând încă hainele îmbibate de benzină pe care le aveau când au fost salvaţi în largul Libiei, joi. ONG-ul italian susţine că a acţionat din "necesitate".

Potrivit Mediterranea vasul are o capacitate de 18 oameni, dar a ajuns să găzduiască aproape 60. Televiziunea publică RAI, care a avut un jurnalist la bord, a precizat că "Alex" a rămas fără provizii de apă şi că toaletele sale nu mai funcţionau. Guvernul italian a cerut vasului să se îndrepte spre Malta, dar ONG-ul a precizat că deplasarea de 11 ore ar fi fost prea lungă şi periculoasă.

O altă organizație caritabilă, Sea-Eye din Germania, a vrut să intre sâmbătă în Lampedusa cu vasul Alan Kurdi, cu 65 de migranţi la bord, dar şi-a schimbat planul după problemele întâmpinate de nava Mediterranea. "În cursul serii, #AlanKurdi a schimbat cursul spre Malta. Nu puteam aştepta până când starea de urgenţă va deveni acută", au anunțat pe Twitter, sâmbătă seară, reprezentanții Sea-Eye.