Deputații europeni aleși la sfârșitul lui mai și-au preluat, marți, oficial posturile, în cadrul unei ședințe inaugurale marcată de demonstrațiile a mii de catalani și de manifestarea ostilității parlamentarilor Brexit care s-au întors cu spatele la sală în momentul intonării imnului Uniunii Europene. Aproximativ 10.000 de protestatari au agitat steagurile Cataloniei în fața sediului instituției în semn de sprijin pentru cei trei aleși pro-independență care au fost împiedicați de Spania să își preia posturile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei trei deputați sunt Carles Puigdemont, fostul șef al guvernului catalan și care acum trăiește în exil în Belgia pentru a scăpa de un mandat de arestare emis de Spania, colegul său Toni Comin, care se află în aceeași situație, și separatistul Oriol Junqueras, care se află în arest preventiv și nu a putut fi prezent la Strasbourg, după declarația unilaterală de independență a Cataloniei.

Spania nu a transmis în mod formal numele lor Parlamentului European, situația lor împiedicându-i să depună jurământ la Madrid. Așadar, locurile lor au rămas goale.

”Unde se duc voturile noastre dacă oamenii pe care i-am votat nu se pot duce și să își facă datoria? În râu?”, s-a plâns un protestatar, Santiago Solsona, arătând către apa curgătoare din fața Parlamentului.

Acest avocat catalan în vârstă de 54 de ani, care a venit să protesteze la Strasbourg alături de soție și fiu, a spus că este ”important să fie aici”, pentru a-i sprijini pe cei trei separatiști aleși în mai.