Peste 50 de persoane au fost rănite după ce poliția a intervenit în forță, cu gaze lacrimogene și bastoane, pentru a scoate protestatarii care au ocupat Parlamentul de la Hong Kong, dar și pentru a dispersa demonstranții din jurul clădirii, în cadrul unui protest cu ocazia celei de-a 22-a aniversări de la trecerea de sub ocupație britanică la sfera de influență chineză. Forțele de ordine au preluat controlul asupra clădirii Consiliului Legislativ, după ce manifestanții au vandalizat pereții clădirii și emblema regiununii autonome și au acoperit-o cu un steag colonial britanic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritățile sanitare au spus că au fost tratate la spital 54 de persoane după proteste de astăzi, potrivit South China Morning, citat de Guardian.

38 de bărbați și 16 femei au fost duse la spital după protestele de luni, au spus autoritățile, care au adăugat că dintre aceștia, un bărbat și două femei sunt în stare gravă, iar cinci bărbați și trei femei sunt în stare stabilă, ceilalți fiind externați.

Poliția din Hong Kong susține că unii dintre protestatari au aruncat cu ”pudră nocivă” spre agenți, însă The Guardian nu a putut confirma acest lucru.

”Poliția condamnă cu severitate protestatarii care au folosit pudră nocivă pentru a ataca ofițerii de poliție. Poliția va conduce o anchetă în acest caz”, arată un comunicat al Poliției, care subliniază că unii dintre agenți se simt rău după ce au intrat în contact cu această pudră.

De asemenea, potrivit AFP, forțele de ordine au reușit să reia controlul asupra Parlamentului invadat de protestatari, care au fugit după ce agenții au folosit gaze lacrimogene timp de mai multe ore pentru a dispersa mulțimea, după invazia manifestanților ostili guvernului pro-Beijing.

Reamintim că milioane de persoane au protestat în ultimele săptămâni din cauza unei legi controversate a extrădării, care ar permite trimiterea oamenilor în China pentru a fi judecați de tribunalele statului chinez. Guvernul a decis să suspende procesul adoptării pe perioadă nedeterminată, însă protestele continuă.