Premierul Slovaciei, Peter Pellegrini, a spus luni că a întrezărit o lumină la sfârșitul tunelului după negocierile maraton care au avut loc toată noaptea de duminică spre luni și că este posibil ca mâine să se ajungă la un compromis privind numirea șefilor la nivelul blocului comunitar, relatează Reuters.

Peter PellegriniFoto: Wikipedia

”Se pare că toate partidele au înțeles că trebuie să vină cu un nou set de posibile nominalizări, un nou set de combinații”, a spus Pellegrini reporterilor la bordul avionului său spre Slovacia, după summitul extraordinar de la Bruxelles.

”Cred că, dat fiind modul în care am plecat azi și ce vederi și opinii au partidele, se pare că am putea să avem succes mâine și să propunem cum să ocupăm posturile cheie din Uniunea Europeană”, a spus el.

Liderii au suspendat summitul de luni după ce au eșuat să se pună de acord asupra persoanelor care ar trebui să conducă principalele instituții din blocul comunitar, marile convergențe fiind la șefia Comisiei Europene.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că negocierile maraton care au fost suspendate luni s-au încheiat cu un eșec. Totuși, el a spus că liderii europeni au fost foarte aproape să ajungă la un acord, în timpul discuțiilor.

"Am încheiat ziua de astăzi cu un eșec, ceea ce dă prost atât pentru imaginea Consiliului, cât și pentru Europa", le-a spus Macron reporterilor. "Este evident că acest eșec este cauzat, parțial, de ambițiile personale ale unora", a completat el.