EN DIRECT | Déclaration à l’issue du Conseil européen. https://t.co/ONu2PDXsCi
— Élysée (@Elysee) July 1, 2019
Tusk @eucopresident suspends the meeting and reconvenes #EUCO tomorrow at 11h.
— Preben Aamann (@PrebenEUspox) 1 iulie 2019
The #EUCO breakfast has started. pic.twitter.com/2GsjPUaftX
— Preben Aamann (@PrebenEUspox) 1 iulie 2019
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, "va convoca din nou în scurt timp (summitul UE) pentru un mic-dejun", a scris pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Preben Aamann, la 07:00, la opt ore după ce discuţiile au fost suspendate pentru o serie de întrevederi bilaterale.
Însă premierul italian Giuseppe Conte a declarat presei în cursul dimineţii că "în acest moment nu pare să existe un acord", adăugând că este incert că vor reuşi să obţină unul. Nu există sprijin suficient printre cei 28 de lideri pentru a-l propune pe candidatul socialist Frans Timmermans la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a spus Conte, precizând că Italia este deschisă spre o astfel de soluţie.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a încheiat luni dimineaţă discuţiile bilaterale cu liderii prezenţi la Bruxelles. Cei 28 s-au reîntâlnit la masa negocierilor după o pauză de circa patru ore, timp în care Donald Tusk a încercat să găsească o soluţie la criza declanşată după refuzul Partidului Popular European de a accepta, duminică, acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar convocat la Bruxelles.
PPE era dispus să renunţe la preşedinţia Comisiei Europene şi să îl sprijine pe candidatul social-democrat, olandezul Frans Timmermans, cu condiţia să obţină preşedinţiile Parlamentului European şi Consiliului European.
În cursul discuţiilor din marja summitului G20 de la Osaka, liberalii au refuzat însă această repartizare. "Acordul a fost distrus", a deplâns un responsabil PPE sub acoperirea anonimatului.
Propunerea respinsă de PPE prevedea desemnarea lui Frans Timmermans la preşedinţia Comisiei Europene, alegerea lui Manfred Weber (PPE) în fruntea Parlamentului European, atribuirea Consiliului European unui liberal şi desemnarea unui membru al PPE în funcţia de şef al diplomaţiei europene.
Partidul Popular European (PPE, dreapta) a respins duminică acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar convocat la Bruxelles, au afirmat mai mulţi responsabili ai partidului, relatează AFP. "PPE refuză acordul care este propus. Este mort. Nu va fi niciun acord în această seară", a declarat pentru AFP unul din aceşti responsabili sub acoperirea anonimatului, la finalul unei reuniuni a liderilor europeni membri ai PPE organizate la Bruxelles înainte de summit, potrivit Agerpres. "Niciunul din liderii din PPE nu a acceptat acordul care a fost negociat la Osaka", a confirmat premierul irlandez, Leo Varadkar, membru al PPE.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, că i se pare inacceptabil ca statele care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene să nu aibă o persoană într-o funcție importantă.
"Eu sunt ferm hotărât să mă implic total pentru a obține acest echilibru. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale UE. Și evident o persaonă alesă în funcție de conducere trebuie să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine, dar întotdeauna e important să fie persoane din toate zonele, fiindcă negocierile de orice fel trebuie să țină cont și de o problemă care este importantă”, a spus Iohannis, potrivit Mediafax.
”Nu trebuie să apară noi și noi falii și falia între Est și Vest, care s-a cam atenuat, nu trebuie să se redeschidă bunăoară și pentru acest lucru este nevoie de o echilibrare și din punct de vedere geografic", a declarat Iohannis, la Bruxelles, chestionat referitor la echilibrul geografic, astfel încât țările din Est să fie reprezentate”.
Parisul face totul pentru a fi numiti la varful UE oameni care sa fie francofoni (ca fostul ministru belgian de externe Charles Michel), francofili (ca dna Maryia Gabriel), membri ai grupului "Renew Europe" (ca dna comisar Verstager, o social-liberala daneza) sau francezi ca dl Barnier (comisar si responsabilul negocierilor Brexit).
Acest apetit al Frantei a condus la blocajul de dupa alegeri (suntem la a 4-a saptamana de negocieri foarte dificile).
Desi "progresistii" Renew Europe (din care face parte si alianta USR-PLUS de la noi) s-au aliat cu socialistii S&D (unde e membru PSD-ul si un vice e dna Rovana Plumb), fara voturile PPE (din care face parte PNL-ul si dl Iohannis) nu se poate alege noua conducere a UE.
Sa speram ca "circul" se va termina cat de curand, cu un compromis rezonabil pt toate familiile politice care doresc o Uniune Europeana functionala.
"fara voturile PPE (din care face parte PNL-ul si dl Iohannis)"
Iohannis nu face parte din PPE, ci UDMR si PMP.
ci in functie de cat de mult lucreaza si produc:)))
ce cuib de serpi si negustori.care hotareste viata unor populeni,fara ca cineva sa-i voteze sau macar sa-i cunoasca.care e mandatul lot,ramane un mister.
cineva vorbea de o uniune ''functionala''.vise taica!
q:''cine conduce conducatorii?''
a:''entropia''
de remarcat otararea marirei sale.asa curaj,mai rar.
mai surprinde pe cineva ca increderea cetatenilor in aceste procese, si liderii care vor resulta cu forcepsul, converge spre zero?
Comisia și consiliul Europei au funcția executivă. Primii sunt responsabili pentru respectarea legilor adoptate de parlament si poate propune legi pe cand consiliul da directiile strategice pentru viitorul uniunii și relații externe (al doilea fiind un fel de președenție colectivă).
acum va rugam sa ne spuneti dvs ce stiti despre prea negociatii astia si ai cui oameni sunt.
oricum,multumesc pt efortul proiuropean.
Negocierile se duc între europarlamentarii iar aleși de fiecare țară în parte în cazul nostru PNL, USR-PLUS, PSD, PRO și PMP.
Toată treaba cu birocrații de la Bruxel e doar brambureală. Cu excepția Comisiei europene toți membrii de la conducerea UE sunt aleși de populație direct sau indirect. De fapt și cei de la Comisie sunt oarecum aleși indirect căci vin la propunerea fiecărui guvern european în parte doar că nu trebuie neapărat să aibă funcție politică.
preferabil calul nebun Iohannis
si vaca nebuna la presedintie
la asta nu te-ai gandit nu?
vine Codruta
vine Vasilica
si conduce ea Romanica
parca valseaza
are tendinta de a manca cavalerul da m-am obisnuit cu asta
sunt senzatii tari
inca un film pt mine si pt ei