Liderii UE au suspendat luni la prânz din nou negocierile pentru ocuparea posturilor de conducere la nivelul blocului comunitar până marți. Asta deși surse diplomatice citate de Reuters spuneau că liderii europeni erau la un pas de a ajunge la un acord privind numirea socialistului Frans Timmermans drept președinte al Comisiei Europene, după negocieri care au durat toată noaptea, cu o pauză în această dimineață.

Donald TuskFoto: Consiliul European

UPDATE: Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că negocierile maraton care au fost suspendate luni s-au încheiat cu un eșec. Totuși, el a spus că liderii europeni au fost foarte aproape să ajungă la un acord, în timpul discuțiilor.

"Am încheiat ziua de astăzi cu un eșec, ceea ce dă prost atât pentru imaginea Consiliului, cât și pentru Europa„, le-a spus Macron reporterilor. ”Este evident că acest eșec este cauzat, parțial, de ambițiile personale ale unora„, a completat el.

Macron a declarat că trebuie găsit un consens pentru a asigura echilbrul atât din punct de vedere geografic, cât și din punctul de vedere al raportului femei-barbați în numirea șefilor instituțiilor europene. Președintele francez a mai susținut că numirile se vor face dintre candidații deja vehiculați și nu vor fi luate în calcul nume noi.

Macron va pleca spre Paris, urmând să se întoarcă la masa negocierilor de la Bruxelles marți dimineața.

UPDATE: Premierul bulgar, Boyko Borissov, a precizat că Kristalina Georgieva, candidatul Bulgariei pentru poziția de președinte al Consiliului European, a ieșit din cursă, transmite Reuters.

UPDATE: Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Consiliului European a anunțat pe Twitter că Donald Tusk a suspendat întâlnirea și că se vor reuni marți la ora 11.00.

De asemenea, potrivit Reuters, Tusk nu va susține nicio conferință de presă.

UPDATE: Surse diplomatice au precizat pentru Reuters că actualul prim-vicepreședinte al Comisiei, socialistul Frans Timmermans, ar fi totuși propunerea pentru înlocuirea lui Jean Claude Juncker, liderii europeni fiind aproape de un acord, la finalul unor negocieri care au durat toată noaptea, cu o pauză în această dimineață.

De asemenea, potrivit surselor citate Kristalina Georgieva, politician bulgar de centru-dreapta, care a deținut poziția de director la Banca Mondială, ar fi favorită pentru funcția de președinte al Consiliului European, în locul polonezului Donald Tusk.

Actualul premier al Belgiei, Charles Michel, este susținut puternic pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și securitate, deținută până acum de Federica Mogherini.

Manfred Weber, candidatul popularilor pentru postul de președinte al Comisiei Europene, ar putea ocupa funcția de președinte al Parlamentului European, potrivit acelorași surse, care au adăugat că discuțiile continuă, după 18 ore de negocieri, putând interveni schimbări.

Eșecul lui Weber de a obține sprijinul liderilor europeni pentru a-i succeda lui Jean Claude Juncker la șefia executivului european este văzut ca o victorie a președintelui francez Emmanuel Macron, care i-a reproșat lipsa de experiență, argumentând însă și că popularii ar trebui să împartă puterea după 15 ani de dominație la vârful Comisiei.

De asemenea, liberala Margrethe Vestager ar fi favorită pentru ocuparea postului de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, funcție deținută în vechiul mandat de Frans Timmermans.

O variantă de lucru pentru conducerea Pralamentului European era Guy Verhofstadt.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, "va convoca din nou în scurt timp (summitul UE) pentru un mic-dejun", a scris pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Preben Aamann, la 07:00, la opt ore după ce discuţiile au fost suspendate pentru o serie de întrevederi bilaterale.

Însă premierul italian Giuseppe Conte a declarat presei în cursul dimineţii că "în acest moment nu pare să existe un acord", adăugând că este incert că vor reuşi să obţină unul. Nu există sprijin suficient printre cei 28 de lideri pentru a-l propune pe candidatul socialist Frans Timmermans la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a spus Conte, precizând că Italia este deschisă spre o astfel de soluţie.

​Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a încheiat luni dimineaţă discuţiile bilaterale cu liderii prezenţi la Bruxelles. Cei 28 s-au reîntâlnit la masa negocierilor după o pauză de circa patru ore, timp în care Donald Tusk a încercat să găsească o soluţie la criza declanşată după refuzul Partidului Popular European de a accepta, duminică, acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar convocat la Bruxelles.

PPE era dispus să renunţe la preşedinţia Comisiei Europene şi să îl sprijine pe candidatul social-democrat, olandezul Frans Timmermans, cu condiţia să obţină preşedinţiile Parlamentului European şi Consiliului European.

În cursul discuţiilor din marja summitului G20 de la Osaka, liberalii au refuzat însă această repartizare. "Acordul a fost distrus", a deplâns un responsabil PPE sub acoperirea anonimatului.

Propunerea respinsă de PPE prevedea desemnarea lui Frans Timmermans la preşedinţia Comisiei Europene, alegerea lui Manfred Weber (PPE) în fruntea Parlamentului European, atribuirea Consiliului European unui liberal şi desemnarea unui membru al PPE în funcţia de şef al diplomaţiei europene.

Partidul Popular European (PPE, dreapta) a respins duminică acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar convocat la Bruxelles, au afirmat mai mulţi responsabili ai partidului, relatează AFP. "PPE refuză acordul care este propus. Este mort. Nu va fi niciun acord în această seară", a declarat pentru AFP unul din aceşti responsabili sub acoperirea anonimatului, la finalul unei reuniuni a liderilor europeni membri ai PPE organizate la Bruxelles înainte de summit, potrivit Agerpres. "Niciunul din liderii din PPE nu a acceptat acordul care a fost negociat la Osaka", a confirmat premierul irlandez, Leo Varadkar, membru al PPE.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, că i se pare inacceptabil ca statele care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene să nu aibă o persoană într-o funcție importantă.

"Eu sunt ferm hotărât să mă implic total pentru a obține acest echilibru. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale UE. Și evident o persaonă alesă în funcție de conducere trebuie să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine, dar întotdeauna e important să fie persoane din toate zonele, fiindcă negocierile de orice fel trebuie să țină cont și de o problemă care este importantă”, a spus Iohannis, potrivit Mediafax.

”Nu trebuie să apară noi și noi falii și falia între Est și Vest, care s-a cam atenuat, nu trebuie să se redeschidă bunăoară și pentru acest lucru este nevoie de o echilibrare și din punct de vedere geografic", a declarat Iohannis, la Bruxelles, chestionat referitor la echilibrul geografic, astfel încât țările din Est să fie reprezentate”.