​Ambasada Republicii Moldova în Israel va rămâne la Tel Aviv și nu se va muta la Ierusalim, a declarat premierul Maia Sandu, potrivit Unimedia. În 11 iunie, în plină criză politică la Chișinău, Guvernul Filip anunța transferarea sediului ambasadei la Ierusalim, însă Maia Sandu spune că nu a găsit niciun document care să fi fost aprobat în acest sens de către predecesorul său.

Maia SanduFoto: TNB

"Nu am găsit niciun document când am ajuns în Casa Guvernului. Se pare că nu a existat o asemenea decizie. Nu există niciun document scris. A existat doar un comunicat de presă. Respectiv, nu există o asemenea decizie şi nu se mută ambasada”, a declarat Maia Sandu la TVR Moldova.

În 11 iunie, în plină criză politică la Chișinău, Pavel Filip, atunci premier în exercițiu, anunța că a decis transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova în Israel din Tel Aviv la Ierusalim.

În luna mai, Statele Unite şi-au mutat ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, provocând iritarea liderilor palestinieni şi musulmani. Guatemala şi Paraguay au urmat exemplul SUA, dar ulterior Paraguay şi-a anulat decizia. Nicio ţară europeană nu şi-a mutat ambasada în Israel la Ierusalim, deşi câteva state au discutat despre această idee.

În România, mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost un subiect tensionat anul trecut între PSD și președintele Klaus Iohannis. Iniţial, anunţul a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a spus într-o emisiune TV că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.