Republica Moldova își mută ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a anunțat marți seară premierul în exercițiu de la Chișinău, Pavel Filip, scrie deschide.md.

Pavel FilipFoto: Guvernul Republicii Moldova

"Un proiect asupra căruia s-a lucrat de mai mult timp este despre transferarea Ambasadei Republicii Moldova din Tel Aviv la Ierusalim”, a declarat Pavel Filip, marți, în plină criză politică la Chișinău.

Uniunea Europeană consideră Ierusalimul viitoarea capitală comună a Israelului şi a viitorului stat palestinian.

Contextul politic de la Chișinău:

  • În 8 iunie, Blocul ACUM și socialiștii au semnat un acord de colaborare și formare a unei majorități parlamentare. În funcția de președinte al Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar Maia Sandu a fost desemnată prim-ministru. În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.
  • Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a stabilit că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi sunt neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de Parlament pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Curtea a declarat neconstituțional și decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.
  • În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.
  • În 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegeri anticipate în 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.
  • Între timp, partenerii externi ai Republicii Moldova au recunoscut noul Parlament și noul Guvern condus de Maia Sandu.

În România, mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost un subiect tensionat anul trecut între PSD și președintele Klaus Iohannis. Iniţial, anunţul a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a spus într-o emisiune TV că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.