Miliardarii francezi care au spus public că vor dona sute de milioane pentru reconstruirea Catedralei Notre Dame încă nu au plătit niciun ban pentru restaurarea monumentului național francez, potrivit bisericii și oamenilor de afaceri, scrie Associated Press, potrivit Bloomberg.

Incendiu Notre DameFoto: Captura video

În schimb, în general, cetățeni americani și francezi sunt în spatele primelor donații care vor plăti facturile și salariile celor până la 150 de muncitori angajați de catedrală de la incendiul de pe 15 aprilie care a devastat acoperișul și a cauzat prăbușirea turnului. Luna aceasta este înmânată prima plată privată pentru reconstruirea catedralei, în valoare de 3, 6 milioane de euro.

”Marii donatori nu au plătit. Niciun cent. Ei vor să știe exact pe ce vor fi cheltuiți banii lor și dacă sunt de acord, îi trimit (banii, n.r.), și nu doar pentru a plăti salariile angajaților”, a spus Andre Finot, reprezentant al biroului de presă al Notre Dame.

În primele ore după ce a fost stins incendiul, cele mai bogate familii și companii din Franța s-au luat la întrecere în privința anunțurilor de donații. Aceștia s-au oferit să finanțeze refacerea catedralei cu aproape 1 miliard de dolari, în total.

Miliardarul francez Francois Pinault, proprietarul grupului Kering, care deține mai multe branduri de lux, precum Gucci și Yves Saint Laurent, s-a angajat să doneze 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei.

Patrick Pouyanne, directorul executiv al companiei franceze de energie Total, a declarat că firma sa se va trimite la rândul său o sumă egală.

Ulterior, Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franța, a anunțat că, CEO al grupului LVMH, care deține branduri precum Louis Vuitton, Christian Dior, sau Sephora, că va oferi 200 de milioane de euro pentru restaurări.

Lucrările au din prima zi după stingerea incendiului și au fost finanțate din banii strânși de fundațiile de caritate, dintre care aproape 90% provin de la oameni din Statele Unite.