Peste 35 de persoane au murit și sute au fost rănite, arată noul bilanț al victimelor produse în cadrul operațiunii de ”dispersare” a protestuluidin fața sediului armatei din Khartoum, în Sudan, la ordinul Consiliului Militar, a spus marți Comitetul Central al medicilor sudanezi, relatează AFP. Militarii care conduc guvernul Sudanului de căderea lui Bashir au anunțat marți că anulează acordul cu principala coaliție de opoziție și au spus că ar trebui organizate alegeri în nouă luni, dar opozția a respins planul.

Protest SudanFoto: YouTube

Consiliul militar de tranziţie (CMT) din Sudan a anunţat marţi că anulează toate acordurile anterioare cu principala coaliţie de opoziţie, precum şi intenţia de a organiza alegeri anticipate după violenţele de luni din capitală, informează Reuters.

Consiliul militar a anulat înțelegeriloe cu principala alianță de opoziție și a spus că ar trebui organizat un scrutin în nouă luni.

Dar Madani Abbas Madani, un lider al alianței Declaraţia libertăţii şi forţelor de schimbare, a spus că campania de nesupunere civilă va continua sp ăncerce să forțeze consiliul de la putere.

Opoziția a respins a respins tot ce a spus șeful Consiliului Militar de Tranziție.

”Ce s-a întâmplat, uciderea protestatarilor, rănire și umilirea, a fost o chestiune de reprimare plănuită și impusă asupra cetățenilor sudanezi”, a spus Madani.

Cel mai recent bilanț furnizat de acest grup de medici, legat de opoziție, spune că mulți răniți sunt la ”terapie intensivă”.

Început pe 6 aprilie pentru a cere demisia președintelui Omar al-Bashir, care a fost înlocuit de un Consiliu Militar de tranziție, protestul a continuat pentru a cere cedarea puterii civililor. Operațiunea de dispersare de luni a fost condamnată de Națiunile Unite, de Statele Unite și Marea Britanie.

Consiliul militar de tranziție din Sudan a dezmințit că a dispersat "cu forța" protestul.

Ca răspuns, mișcarea de protest a făcut un apel la populație să iasă marți în stradă și să demonstreze în mod pașnic.

Tot marți, Consiliul Militar a spus că ”regretă” evenimentele, evocând că de fapt a fost vizată o zonă periculoasă din apropierea protestatarilor.

"Acest loc, denumit Columbia, a fost mult timp un focar de corupție și activități" ilicite, a spus luni un purtător de cuvânt al Consiliului, generalul Shamseddine Kabbashi, pentru televiziunea Sky News Arabia.